Приютът за бездомници в Бургас се пука по шевовете

Полицията направила акция и го напълнила още през октомври

Приютът за бездомници в Бургас е пълен, буквално се пука по шевовете. Това съобщи за "Труд" директорката на социалното заведение Димитринка Колева.

Още през октомври, полицията направила мощна акция и обрала всички бездомни, спящи по пейките в градинката до гарата и под надлеза "Владимир Павлов". Някои от тях изкарвали прехраната си с просия край пазара "Краснодар", други се препичали на есенното слънце в морската градина.

Хората без покрив над главата си до един били прибрани в приюта в квартал "Комлука". Там им е осигурена храна, но и занимания. В дома има специална стая, в която те майсторят сувенири и коледни картичмки. Вече имат и елха и са се подготвили за среща с кмета на Бургас Димитър Николов. Сач от глина и картина- вълчица, която вие срещу луната пък е нарисувал художник, който също е попаднал в прпиюта. В Бургас го довела любовта, иначе той си е родом от София. Влюбил се в бургазлийка, но останал без работа и стигнал до тук.

Градоначалникът ще им раздаде подаръци, които е осигурило кметството и ще изслуша традиционно разказите за съдбите на повечето от настанените в приюта.

След първото свое посещение в дома, Николов нареди на общинските фирми да вземат на работа бездомните хора, след като чу оплакванията, че искат, но няма къде да работят. Предложенията към тях са основно от Обредния комплекс, "Хлаб и хлебни изделия", "Бургасбус" и др. Така че възможността да се трудят е осигурена и сега, повечето от тях, имат и работа, обясни Димитринка Колева.

Преди две години, Труд писа, че сред първите започнали работа имало катаклизми. Трима казали че ще работят, взели аванс и избягали. Много от останалите обаче се хванали яко на работа и си стъпили на краката. Намерили си квартири и заживяли нормален живот. Между дрпугото, не всички останали без дом са клошари. Имотната мафия, разводи, делби на наследство и др. са причините, които са ги оставили без покрив. В момента освен художника, в дома се е прриютил и бивш учител.

Ако по Коледа и Нова година хванат студове и минусови температури, и има още останали без покрив, приютът ще ги приеме.

"Но е хубаво, че се напълнихме по- рано, за да можем да работим с тях", добави Колева.

Капацитетът на дома е 30 души, но легла са на два етажа, така че  винаги може да поеме още хора. Освен топла храна, и парно, тук им осигуряват медицински грижи. Престоят в приюта не може да трае повече от три месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България