При мръсен въздух: Максимална скорост от 30 км/ч и безплатен градски транспорт в София

Ограничаване скоростта на автомобилите до 30 км/час и безплатен градски транспорт. Това ще е една от мерките, които Столична община ще предприема за справяне със замърсяването на въздуха на столицата

Ще се залага и на развитието на развиваме веломрежата в града, каза кметът Йорданка Фандъкова на брифинг във връзка с програмата за качеството на атмосферния въздух в София.

„Заедно с въвеждането на велосипеди под наем, разработихме и схеми за зони с успокоено движение. Първата такава е с намаляване на скоростта на автомобилите на 30 км/ч, съвместно с велосипедите, между бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, „Леге“, бул.„Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“, каза тя и добави: „Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за намаляване на запрашаването“.

„Надявам се на следващото заседание – 23 февруари да получим възможност и право временно да ограничаваме движението на автомобили в определени зони при прогноза за завишен нива на замърсяване, както да регламентираме пускането на безплатен градски транспорт в такива дни. Говорим за дни с трайно завишаване на нормите“, коментира кметът на Столична община.

Освен това общината ще стимулира използването на градския транспорт, чрез модернизация и даването на предимство на превозните средства на обществения транспорт.

Очакванията са ни въвеждането на електронната система за таксуване да подобри услугата и желанието на хората да използват градски транспорт. Категоричен е ангажиментът ни да увеличим миенето на улици и булеварди“, коментира Фандъкова.

От днес започват съвместни проверки на КАТ „Пътна полиция“ и Автомобилната инспекция за вредните емисии на автомобилите и дали имат катализатор.

Министерството на транспорта работи за завишаване на контрола на техническите прегледи. Столичния инспекторат и РИОСВ пък ще извършват проверки за изгаряне на материали, замърсяващи въздуха.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Lili – не се безпокой. Простата-Даскалица с късите поли ще те качи на бронирания Мерцедес заедно с още „граждани като нея“ – да си разпределите 30-те литра на 100км които харчи от нашия джоб, за да карат на работа… ЗАТВОР ЗА ТАЗИ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.