Пробиват преспи с военна техника в Шуменско

Шуменското село Велино е под бяла обсада от петък. Половината от къщите бяха без ток и в понеделник следобяд. Заради бедствието и триметровите преспи се подготвяше специализирана военна техника, която да пробие път до населеното място. Набелязани са необходимите мерки, увери зам.-областният управител Петко Шаренков.

Кметът на Велино Димитър Димитров не е напускал кметството от първия ден на бедствието и очаква помощ. Хляб се кара с трактори през нивите. Местни хора обаче недоволстват, че трудно се издържа дни наред без ток. Най-малкият проблем е, че фризерите се разтичат и провизиите се развалят.

Иначе обстановката в област Шумен бавно се нормализира. В понеделник започна ударно чистени на пътищата във всички общини и разбиване на преспи, високи по над 2 метра. Спасителите успяват, защото няма вятър. Възстановен е бил тока и в последното изцяло бедстващо село Страхилица в община Венец. Вода има във всички населени места в областта.

Работи се по разчистването на общинската пътна мрежа в региона и в голямата си част общинските пътища са проходими, съобщават от областната управа.

Оказано е съдействие за доставка на хляб за зареждане на търговските обекти в селата на общините Шумен, Смядово, Велики Преслав и Върбица. Най-лесна е доставката с трактори през нивите.

Снимка Авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България