Пробив в отношенията с Емирствата (обзор)

Подписваме стратегически договор за партньорство с ОАЕ

Шефът на „Манчестър сити” Халдун Халифа ал Мубарак готов да обучава безплатно наши футболисти и треньори

Екипи идват в български училища

Започваме да работим активно за подписване на стратегически договор с Обединените арабски емирства в няколко сфери - на изкуствения интелект, образованието, селското стопанство, киберсигурността. Това обяви премиерът на пресконференция в седемзвездния хотел Emirates Palace в Абу Даби.

Премиерът подчерта, че неслучайно в началото на срещата си с престолонаследника шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян поставил темата за Западните Балкани. „Колкото и да имаме желание да изнасяме агнета за този пазар, не можем да осигурим необходимите количества, но обединени с други държави от Западните Балкани това би било реалистично. При добра координация бихме могли да сме конкуренция на Австралия и други държави”, подчерта премиерът. Той разказа, че няколко часа след срещата с престолонаследника, той го потърсил по телефона и му съобщил, че изпраща при него шефа на инвестиционните фондове в ОАЕ, с когото разговаряли за различните сфери на сътрудничество.

Премиерът разказа, че шефът на „Манчестър сити” и инвестиционен мениджър на ОАЕ Халдун Халифа ал Мубарак е изразил готовност да обучава безплатно наши футболисти и треньори. „Ще изпратя Красен Кралев, да се договарят”, заяви Борисов.

Той обясни, че в следващите две седмици екипи от ОАЕ ще дойдат в България да разгледат университетите, индустриалните зони, училищата, в които имаме гениални ученици, които печелят олимпиади. „Ние не искаме някой да ни дава пари. Това, което предлагаме, носи инвестиции, носи принадена стойност”, подчерта премиерът. Според него било реалистично очакването до края на годината стратегическият договор за партньорство с ОАЕ да бъде подготвен и подписан.

Попитан дали по примера на емирствата е готов да назначи министър на щастието, Борисов отговори - “Ако ме питате дали ще сложа министър на веселбата - няма, ние всеки ден сами си създаваме толкова проблеми, че можем да ги овладеем, но мога да назнача министър на изкуствения интелект.”

 

Дарове

Престолонаследникът на Абу Даби подари килим на Борисов

Престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян подари на премиера Бойко Борисов ръчно тъкан килим, изработен от афганистанка с благотворителна цел. Майсторката на килима е член на фондация, в която е и дъщерята на шейха. Другият дар за Борисов е малка дървена пластика.

Униформа на баретите и пистолет, изработен от „Аркус” подари Бойко Борисов на престолонаследника на ОАЕ, който e колекционeр на оръжия.

 

Ал-Улама иска да строи домове на Марс

Министърът на изкуствения интелект посрещна премиера на летището

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат на летището в Абу Даби от министъра на изкуствения интелект Омар бин Султан Ал-Улама. Той е само на 28 години и заема ключовия пост от октомври миналата година.

Назначаването на Омар бил Султан Ал-Улама в кабинета на ОАЕ е първото подобно в арабския свят. Чрез него Емирствата признават значението на новите технологии за формиране на икономиките на бъдещето.

Омар бил Султан Ал-Улама е един от поддръжниците на идеята за изграждане на домове на Марс, в които да живеят 600 000 земляни. Проектите за заселване на Червената планета са до 2117 г.

В ОАЕ има едноседмична инициатива, в рамките на която 100 държавни институции ще предлагат над 1100 услуги само електронно, без използването на никаква хартия. Всички услуги ще бъдат достъпни само онлайн.

Още след падането на цените на петрола през 2014 г. фокусът в новите технологии е държавна политика на всички страни от Залива. Според данни на емирствата именно изкуственият интелект може да допринесе с 15,7 трилиона долара на глобалната икономика през 2030 г.

 

Екатерина Захариева се срещна с министъра на щастието

През 2016 г. кабинетът на ОАЕ създава поста

Като част от делегацията на премиера Борисов в Обединените арабски емирства външният ни министър Екатерина Захариева проведе работни срещи с държавния министър на щастието Ухуд ал Руми и държавния министър на външните работи за културна дипломация Заки Нусейбах.

“Надявам се скоро да ми гостуват в България”, написа Захариева във Фейсбук.

На срещата присъства посланикът на ОАЕ в София Абдулуахаб ал Нажар и държавният министър на външните работи за културна дипломация Заки Нусейбах.

Представител на външно министерство на ОАЕ обясни, че основната задача на министъра на щастието е да прави хората щастливи и да дава гласност на добрите новини. Той подчерта, че повечето хора в емирствата се чувстват щастливи и по тази причина министъра на щастието имал малко работа. Постът в кабинета на ОАЕ за министър на щастието е създаден през февруари 2016 г., когато го заема Ухуд ал Руми.

 

Дипломация

В емирствата живеят около 7000 българи

Още през 2014 г. отпадат визите за граждани на ЕС

Признати са българските шофьорски книжки

Дипломатическите отношения са установени на 19 октомври 1991 г. с ранг на посолства с подписването на съвместна декларация между МВнР на България и МВнР на ОАЕ. През юли 2001 г. България открива генерално консулство в Дубай, а на 30 октомври 2015 г. МС приема решение за откриване посолство на България в Абу Даби, което е официално открито на 10 април 2018 г. Първият български посланик в ОАЕ - Богдан Коларов.

 

Сътрудничество

Обменяме информация в областта на сигурността

В интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време срещата със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян, на която обсъдиха общи мерки в областта на сигурността.

Борисов подчерта значението на обмена на информация и опит в борбата срещу престъпността и контрабандата.

Според българския министър-председател би било добре да се развие сътрудничеството между службите на двете страни. Премиерът определи като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през месец юли на Меморандума, който урежда този въпрос, беше дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия.

Коментари

Задължително поле