Румен Радев взе участие в церемонията по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста Горд съм, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи, заяви държавният глава

“Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Кабул

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет

Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Най-малко 26 души загинаха при пореден самоубийствен атентат в Кабул

През зимния сезон БАБХ извърши 804 извънредни проверки в курортите

Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Проблеми с лекарствата за онкоболните заради отложени плащания на касата към болниците НЗОК: Централизирано договаряне ще реши проблема с онколекарствата

Заради  проверки на Здравната каса и отложените плащания на касата към болниците вече има проблем  за лекарствата за онкоболните пациенти. Постъпил е и сигнал за върнат пациент от столична болница обратно в Кюстендил, заради липса на лекарство, каза за “Хоризонт” по БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Той определи като балон на управленското усилие  течащите в здравеопазването проблеми като лимити, отхвърлените от съда медицински стандарти, монополът на Здравната каса и липсващите лекарства.

“Последните две-три седмици от Здравната каса обявяват, че ще променят правилата за определянето на лимитите. Това не променя нищо. Това вероятно ще преразпредели едни пари от един на друг. Като цяло всички ще останат в тежката съдба и участ, която са имали до този момент. Лимитите са израз на мързел от страна на администрацията. Проблем има в момента с онколекарствата в болниците”, каза още д-р Кацаров съобщи за върнат онкоболен:

“Има оплаквания от миналата седмица, че пациент от Кюстендил е върнат от София заради това, че го няма лекарството Това е свързано с доставката. Това е огромен проблем Проблемът не е в проверките. Тя, Здравната каса, може да извърши проверка по всяко време. Проблемът е, че в самия Рамков договор е записано, че се заплащат лекарствата в срок до края на втория месец, следващи отчетения и така се получава 90-дневен срок. Обаче по нормативно прието правило всички плащания трябва да се извършват до 60-ия ден. Договорите с фирмите са сключени на основата на това правило.”

Парламентарната здравна комисия ще изслуша днес управителя на Здравната каса за течащите проверки в болниците.

Заради острите проблеми с лимитите от Сдружението на частните болници са предали промени в три закона на председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, съобщи д-р Николай Болтаджиев:

Искаме да се възведе лична осигурителна сметка на всеки един гражданин на България, включително децата и пенсионерите , в солидарния модел на здравеопазването. За един гражданин, който държавата го осигурява, ние искаме и за тия граждани да има разбивка точно колко му е внесла; От друга страна обаче ни семе и против държавата, да осигурява прокурори, съдии, военни, полиция. Предлагаме всеки един от тях да бъде равнопоставен с останалите.

Централизирано договаряне ще реши проблема с онколекарствата, каза преди заседанието на Комисията по здравеопазването д-р Димитър Петров, подуправител на Здравната каса:

Няма забавени плащания. Плащанията са така, както са заложени в НРД – в 60-дневен срок след отчитане на дейността, тоест употребените лекарства ще ги платим другата седмица. Имаше прескачане на един месец поради промяната в срока. Това е заради проверките. Второ, тези лекарства са целеви плащания от Касата към болниците. Предназначението им е да ги платим, а те да не ги плащат на търговците 8 месеца, защото пък от тях има такива оплаквания. Затова ние предлагаме да се реши кардинално въпросът, да направим централизирано договаряне, да сключим договор с търговци и да плащаме директно на търговците и тогава тези промени, според нас, ще отпаднат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.