Убиецът на трима българи страдал от мания за преследване Полякът стрелец го очакват пет доживотни присъди

Министър Димов: Системи за видеонаблюдение на горивото ще бъдат инсталирани във всички ТЕЦ-ове у нас

Шестима открити в мазе в Холандия

Уорън фаворит сред US демократите Свалянето на Доналд Тръмп обединява противниците му

Борисов заминава за Брюксел за заседанието на Европейския съвет

Армията на Асад взе бази на САЩ

35-годишен мексиканец е бил прострелян в главата в София

Купуваме 9 пъти по-малко нови коли от германците Румъния ни изпреварва в догонването на богатите страни

Марияна Николова пред ученици от НПГ по Компютърни Технологии и Системи: Хакерските пробиви нанасят щети

Автомобил блъсна две жени, пресичали неправилно в столичния квартал „Младост 3“

Доналд Туск: Сделката за Брекзит може да е факт до часове

Започва второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Проблеми с лекарствата за онкоболните заради отложени плащания на касата към болниците НЗОК: Централизирано договаряне ще реши проблема с онколекарствата

Заради  проверки на Здравната каса и отложените плащания на касата към болниците вече има проблем  за лекарствата за онкоболните пациенти. Постъпил е и сигнал за върнат пациент от столична болница обратно в Кюстендил, заради липса на лекарство, каза за „Хоризонт“ по БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Той определи като балон на управленското усилие  течащите в здравеопазването проблеми като лимити, отхвърлените от съда медицински стандарти, монополът на Здравната каса и липсващите лекарства.

„Последните две-три седмици от Здравната каса обявяват, че ще променят правилата за определянето на лимитите. Това не променя нищо. Това вероятно ще преразпредели едни пари от един на друг. Като цяло всички ще останат в тежката съдба и участ, която са имали до този момент. Лимитите са израз на мързел от страна на администрацията. Проблем има в момента с онколекарствата в болниците“, каза още д-р Кацаров съобщи за върнат онкоболен:

„Има оплаквания от миналата седмица, че пациент от Кюстендил е върнат от София заради това, че го няма лекарството Това е свързано с доставката. Това е огромен проблем Проблемът не е в проверките. Тя, Здравната каса, може да извърши проверка по всяко време. Проблемът е, че в самия Рамков договор е записано, че се заплащат лекарствата в срок до края на втория месец, следващи отчетения и така се получава 90-дневен срок. Обаче по нормативно прието правило всички плащания трябва да се извършват до 60-ия ден. Договорите с фирмите са сключени на основата на това правило.“

Парламентарната здравна комисия ще изслуша днес управителя на Здравната каса за течащите проверки в болниците.

Заради острите проблеми с лимитите от Сдружението на частните болници са предали промени в три закона на председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, съобщи д-р Николай Болтаджиев:

Искаме да се възведе лична осигурителна сметка на всеки един гражданин на България, включително децата и пенсионерите , в солидарния модел на здравеопазването. За един гражданин, който държавата го осигурява, ние искаме и за тия граждани да има разбивка точно колко му е внесла; От друга страна обаче ни семе и против държавата, да осигурява прокурори, съдии, военни, полиция. Предлагаме всеки един от тях да бъде равнопоставен с останалите.

Централизирано договаряне ще реши проблема с онколекарствата, каза преди заседанието на Комисията по здравеопазването д-р Димитър Петров, подуправител на Здравната каса:

Няма забавени плащания. Плащанията са така, както са заложени в НРД – в 60-дневен срок след отчитане на дейността, тоест употребените лекарства ще ги платим другата седмица. Имаше прескачане на един месец поради промяната в срока. Това е заради проверките. Второ, тези лекарства са целеви плащания от Касата към болниците. Предназначението им е да ги платим, а те да не ги плащат на търговците 8 месеца, защото пък от тях има такива оплаквания. Затова ние предлагаме да се реши кардинално въпросът, да направим централизирано договаряне, да сключим договор с търговци и да плащаме директно на търговците и тогава тези промени, според нас, ще отпаднат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.