На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Проблеми с черния дроб и щитовидната жлеза ускоряват побеляването на косата Гените са главен, но не единствен фактор

Изследване, проведено с 6630 доброволци е установило, че посивяването на косата е свързано с вариант на гена IRF4, който отговаря за цвета на косъма.Той регулира производството и доставката на пигмента. При определени варианти на гена няма производство на пигмент. Това обуславя по-изразеното или ранното посивяване на косата и този факт не може с нищо да се промени. Ако косата на майката посивее на 30 години, а на бащата след 60-те, то децата им ще се сдобият със сребриста коса или рано като майката, или късно като бащата, а не на „средноаритметичната им“ възраст.

Гените са главният, но не и единственият фактор, който определя кога косата ще започне да побелява.  В течение на живота косите могат да променят оттенъка си няколко пъти. Веднъж посивели обаче, да се върне цветът им е невъзможно според съвременната медицина.

Фактори, които ускоряват посивяването

– Проблеми в работата на черния дроб. Този  орган е фабрика за производство на пигменти. Ако той заболее, синтезът им намалява и косъмът избледнява първоначално, а после губи напълно цвета си.

– Понижена функция на щитовидната жлеза. При хипофункция  интензивността на обменните процеси пада, което може да повлияе на образуването на пигмента, който дава цвят на косъма.

– Стрес и динамичен живот. Трихолозите, които се занимават с проблемите на косата, предполагат, че на нея й вреди особено вещество – невропептид, което се синтезира по време на стресови ситуации. То нарушава връзката между меланина и протеините на косъма. Ето защо пигментът не може да се задържи в него и бързо се отмива. Този процес се случва бавно във времето, така че историите, в които се разказва как някой е побелял за една нощ, са малко вероятни.

– Недостиг на витамини и минерали. Дефицитът на микроелементи като мед, цинк, желязо, манган и витамини от групата В също може да предизвика преждевременно посивяване на косата.

– Нарушения в белтъчния обмен. Недостигът на протеини, причинен от някакво заболяване, дефицитът на витамини, спазването на строги диети са фактори, които оказват влияние на цвета на косата. При подобни проблеми е добре да се направи консултация със специалист по хранене, който да изготви индивидуален режим.

Слънцето и боите обезцветяват

Прекомерното излагане на слънце и въздействието на UV лъчите, честото боядисване и неправилните грижи за косата могат да я направят по-суха, чуплива, но не могат да провокират ранното й посивяване. Не бива да се бърка обезцветяването на косата с посивяването й. Сивеещата коса е плътна, еластична и лъскава, докато обезцветената е тънка, суха, чуплива и на светлината изглежда прозрачна.

Има ли профилактика?

– Симптомите на хипофункцията на щитовидната жлеза не бива да се пропускат. При повтаряща се безпричинна сънливост, липса на енергия е добре да се изследват хормоните на щитовидната жлеза. В началните стадии на това заболяване човек може лесно да се справи и без използване на хормонозаместителна терапия.

– Разнообразното хранене е важно. Ако поради някакъв проблем се налага ограничаване на определени храни в менюто или човек е просто вегетарианец или веган, добре е да ги компенсира с прием на други продукти или да прибегне до използването на повече хранителни добавки, богати на микроелементи, витамини и незаменими аминокиселини.

Какви микроелементи не достигат

Когато се появят първите сребристи косъмчета, може да се направи спектрален анализ на косата и да се разбере какво не достига на организма. След получените резултати ще се подберат подходящи комплексни препарати. Ако първите бели коси вече са се появили, само обикновени витамини няма да помогнат. Да се върне цветът на вече посивялата коса е невъзможно, но новите късъмчета ще са с естествения си нюанс.

Подходяща грижа и боядисване

При мъжете косата започва да посивява около 30-35 години, а при жените към  40-45. Ако косата е със светлоруси нюанси, а белите коси са не повече от 50%, то тя или може да се направи на кичури, или да се използват оцветяващи шампоани, което ще я освежи и ще прикрие посивелите коси.

Ако се налага да се боядиса изцяло, то е по-добре да се избере по-светъл нюанс боя, съпоставим с естествения цвят на косата. Добре е да се търси  боя, предназначена за посивяла коса, която е по-интензивна и косъмът изглежда здрав и лъскав след употребата й. Трябва да се обръща внимание на етикета, където е отбелязано с какъв обем побеляла коса може да се справи оцветителят в боята (60%, 70% бяла коса).

Ако белите косъмчета са тънки и нарядко, едва забележими, е по-добре да се използват само шампоани, които засилват нюанса на косата. Като средства за справяне с посивялата коса може да се използва и къната, която все пак е с естествен произход и заздравява косъма. Тя е използвана успешно от древни времена, когато не е имало козметична индустрия. В повечето случаи обаче къната се справя на 70% с побелялата коса, която се оцветява, но все пак се забелязва сред общата маса.

Прическата има значение

Когато косата е пригладена, белите коси и корени по-лесно се забелязват. В тези случаи е добре да се заложи на по-обемни прически, непокорни кичури, къдрици, като се използват различни средства за стилизиране – пяна, гел, лак, с които косата може да се оформи така, че белите коси и корените много да не се забелязват. Това важи не само за жените, но и за мъжете, които искат да изглеждат млади и да прикрият сивеещите кичури.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.