Проблем при санирането на блоковете: Тръби ще спасяват прилепите да не ги зазидат

Прилепи умират при санирането на жилищни сгради. Това стана известно, след като представители на НПО "Дивите животни" алармирали в Екоинспекцията в Бургас /РИОСВ/, че има сигнали от граждани за зазидани прилепи.

Бургазлийка се обадила на техните телефони и разказала, че вървейки покрай два блока в жилищен комплекс "Изгрев", чувала как прилепите си говорят, а след санирането им минала отново и тишината била оглушителна, т. е. прилепите били зазидани във фугите на жилищните сгради.

"Хората погрешно си мислят, че прилепите живеят само в пещерите. Особено в панелните сгради, те се приютяват и особено сега вече са там- за да прекарат зимата", каза Вяра Крушкина, представител на НПО-то.

"Предприехме мерки да се поставят превантивно тръби и минимум три дни да стоят на приготвените за саниране сгради, за да могат прилепите да излязат, ако са там", заяви пред Труд Детелина Иванова, експерт от РИОСВ.

Макар и да има риск колонията да остане защото в момента те не са толкова активни, все пак това е мярка коментираха от "Дивите животни".

По думите на експертите на РИОСВ, в ход е издготвяне на методика за реално обследване на сградите и за прилагането и в такива случаи, с цел запазване живота на прилепите. Това ще са набор от мерки- поставяне на къщички и др. Методиката се изготвя от учени, представители на МРРБ и МОСВ.

Вече са издадени предписания до всички кметове в региона, да имат предвид защита на бозайниците при сключването на договори за саниране на сгради. Проблемът обаче не е само в Бургас, а в цялата страна, заключиха от екоинспекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България