Пробутват ни македонско агнешко за наше

Македонско (вляво) и българско агне. Намерете разликите.

Възможно е търговци да се опитат да пробутат македонско агнешко месо като го представят за българско за предстоящите празници. За това предупреждават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в специално отворено писмо.

Според родните производителите цената на традиционното за празника месо няма да е по-различна от миналогодишната. „В момента във ферма агнетата се продават средно по 6 лева за килограм живо тегло, а от кланиците килограмът излиза между 11 и 13 лева”, казаха още овцевъдите.

От НОКА уточниха, че агнешкото с произход България задължително трябва да е маркирано със син печат, а вносното – с червен. Червена маркировка трябва да има и на закланите в български кланици вносни агнета. При покупка на по-дребни разфасовки в магазините задължително трябва е маркирана и страната на произход.

Коментари

Задължително поле