Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Провал на търга за двигатели на МиГ-29 (обзор)

Миналата седмица Николай Ненчев обяви, че за първи път от 25 години имаме поръчка за 10 неизползвани или ремонтирани двигатели

До края на годината ВВС трябваше да има 6 летящи МиГ-29
Планираните 36 млн. лв. трябва да се усвоят до края на годината
Ненчев спря обществена поръчка с един участник, минава на пряко договаряне

Търгът за доставка на 10 двигателя за изтребителите МиГ-29 претърпя провал. Във вторник Министерството на отбраната прекрати обществената поръчка, а в сряда от ведомството на Николай Ненчев съобщиха, че преминават към пряко договаряне с участниците в процедурата.

От мотивите става ясно, че единственият участник в търга, българската фирма “Авиостарт” ЕООД, е декларирала доставка на нови двигатели, които ще бъдат произведени през 2017 г. Същият срок е предвиден за доставка и на ремонтирани двигатели.

В доклада е записано, че при отваряне на ценовото предложение комисията констатира, че крайната цена е 42 721 202 лв. при планирани 36 млн. лв.

Още при обявяването на обществената поръчка експерти предупредиха, че с с нови двигатели разполага само страната производител – Русия, но от Министерството на отбраната бяха категорични, че такива неизползвани имало и в други европейски страни. В крайна сметка министерството реши да търси и ремонтирани двигатели, като отрази това в заданието на поръчката. Бивши пилоти обясниха, че ако вземем ремонтирани двигатели от други страни, няма как да им се издадат сертификати за безопасност на полетите.

Министърът на отбраната Николай Ненчев неколкократно увери, че 10-те двигателя заедно с последните два ремонтирани в Полша ще ни осигурят поне 6 летящи изтребителя до края на годината.

Законът за обществените поръчки допуска пряко договаряне при спешни поръчки, но този инструмент винаги е съмнителен, тъй като не гарантира конкуренция, нито възможно най-ефективното използване на публични ресурси. Не е ясно и дали предвидените средства за нови двигатели ще могат да бъдат усвоени до края на 2016 г., както изисква Законът за бюджета. По-вероятно е доставките да бъдат реализирани през 2017 г., прогнозираха депутати от комисията по отбрана в НС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Айде сега, сякаш за строителството на сградите на европейския парламент е имало търг (при положение, че е задължителен според ес правилата).

  2. Интересно каква ще е комисионната при прякото договаряне и кой джоб ще я прибере-въпрос без никаква трудност.

    1. демократично е да не знаеш (както е „на запад“)… защото ако знаеш – ще е корупция…

  3. Провал във военното министерство, провал в Министерството на образованието, провал в здравното министерство, провал при избора в ООН /чрез некомпетентна намеса/. Докога ще търпим това правителство!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.