Медицинският университет с най-модерното обучение за стоматолози в региона Откриха нови зали с 50 дентални симулатора

Оставиха в ареста тримата, обвинени за трафик на жени

Съдът пусна предсрочно убиеца Джок Полфрийман

Горан Брегович обеща лудо шоу у нас

„Интерпол“ арестува лица, заподозрени в тероризъм, при международна операция

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Есенна „Флора“ отваря врати в Бургас

Осъдиха болницата във Враца да плати на друга 342 618 лв.

ALMA с още една песен по MTV

Попфолк певицата Бони изобличи измамници

Двама кандидат-кметове на Карлово в един ден пред Темида

Съперникът на Нетаняху в изборите Бени Ганц: Възнамерявам да съставя широко либерално правителство и да го оглавя

Над 10-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП „Капитан Андреево”

Варненските социалисти искат оставката на Кирил Добрев Тежката артилерия на БСП иска ново заседание на НС

Система за видеонаблюдение за над 1 млн.лева вече работи в Сливен

Работодателите напуснаха заседанието на Тристранния съвет, на което трябваше да се обсъди увеличението на минималната зплата

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

Опитът за подновяване на социалния диалог се провали. Работодателските организации напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглеждат два проекта на постановления на МС – за размера на минималната работна заплата и за линията на бедност за 2017 година, предаде БНР.

Причината за напускането на бизнеса е, че заседанието е свикано в нарушение на правилата, трябва да има петдневен срок при свикване на извънредни заседания, а то беше свикано от вчера за днес, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Правилата трябва да се спазват, на противното мнение бяха синдикатите, вероятно защото предложенията са изгодни за тях, но утре ще е изгодно за нас, а за тях не, допълни Велев.

„Ние не смятаме, че това заседание е свикано по правилата и смятаме, че решенията, които то ще вземе, не могат да бъдат легални. Най-вероятно работодателските организации ще обжалват решенията на този тристранен съвет, ако той се проведе“, поясни oще Васил Велев.

Работодателите смятат, че краткият срок не дава възможност да бъдат представени становища, съобразени с мненията на всички браншови организации, както и позиция, адекватна на новите условия.

Вицепремиерът Томислав Дончев оправда действията на държавата с несигурната политическа обстановка. „В последните три или четири седмици ние сме в некомфортната ситуация да не знаем точно кога ще ни приключи мандата“, каза той.

От КНСБ и Подкрепа, упрекнаха работодателите в популизъм. Президентите Пламен Димитров и Димитър Манолов заявиха: „И от двете страни сме наясно. Питали сме си хората какво искат, какво знаят и заявяваме позиции, които сме ги заявили през декември. Повече от ясно е за какво става дума. Миналата година, за да не се вдигне минималната работна заплата, се проведе бойкот на преговорите по минималните прагове и въобще всички видове маневри, които можеха да бъдат направени, са направени. Днес гледаме последния опит за маневриране в тази посока“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. И как в другите държави ежегодишно се вдига и минималната и другите заплати, а в България по някакъв странен начин не се вдигат? Как по другите държави ток, парно и пр. консумативи се вдигат един път на няколко години и то с 2-3%. а в България си се вдигат, когато скимне на топлата мафия и с толкова % колкото те $и преценят:)? Ако работодателите не могат да поемат увеличенията поема ги държавата. Ако работодателите не могат да покриват лекарствата на болните поема ги държавата само срещу документ, че си българин и че имаш официална рецепта за тях. Ако не може да покрие 100%, много парета откраднати, покрива 70-80% и т.н. По този план работите..и бързо. Даде ви се много време да покажете всичките си негативни страни. подплатени с невероятна алчност и човекомразие. Позор!

 2. Алчна сган.
  Хаир да не видят.

 3. Заплатите се вдигат с труд /така се казва и вестника ви/ и по-висока производителност, а не с популистко решение на отиващо си правителство и аплодисменти на хрантутници-синдикати!

 4. Плосък данък от 20%, от фирмите да отива за субсидии, резерв, и вноската ес, частните училища. А върху личните доходи да отива за кварталът или селото където живее човекът на доходът. 35% от БВП на зает да е минималната заплата. Да има поне 25 държавни болници със финансиранеот акцизите за горива, цигари и алкохол. А частните болници да са на вноски от работодателите, като в Сингапур. Пенсиите на неработещите пенсионери да са на база 50% от ДДС приходите и 30% от от вноските за пенсии а останалите 70% отвноските за пеннсии да се разпределят както сега и друго да не се полага за работещ пенсионер. Всяка кола да плаща 300 лева които да отиват за път и тротоар в близост до домът на платецът. На всеки 10 километра път да има човек за поддръжката му и чистотата му, като му се дават 100 000 лева – една четвърт за заплата, друга четвърт за техника, друга четвърт за поддръжката на техниката, и една четвърт за други разходи и резерв, като той да поддържа паркинг и мотел. При 12 000 километра път, ще отиват 120 милиона лева за супер поддръжка. А акцизът може да е поне 5,5 милиарда, за пътища да отиват 2 милиарда, за болници също толкова, за субсидии на железниците половин милиард, за субсидии за автобусен транспорт половин милиард, и толкова за ВЕИ за безплатен ток. А ДДС се разделя 50% за неработещихе пенсионери, 20% за безработни и 30% за армия и полиция. Всеки полицай или военен, да имат бюджет 100 000 лева – една четвърт за заплати, една четвърт за работни разходи и настаняване на служителят и допълнителна пенсия, и една четвърт за техника, и една четвърт за разход по техниката. 10 000 полицаи и толкова военни. На 1000 души да има шериф местен полицай с трима доброволци, което е 7 000 полицаи, и 500 пътни полицаи, 1000 патрулни, 1000 администрация и 500 гранични. Временните нужди да се попълват от местните полицаи, като съседът по място да пази и мястото на командированият полицай.

 5. Не е ли фашизъм, да се говори за производителност на трудът. И бедните си го заслужават значи. А всъщност бедните произвеждат два пъти по-малко с 4 пъти по-малко инвестиции – вложени и годишно влагани – на зает.460 лева са равни на 100 лева преди 30 години. 60% от произведеното на зает в агро сектора на Швейцария, е равно напроизведеното от зает в агро секторът в България. А зает в България, произвежда 50% от това коетопроизвежда зает в Германия. Но инвестираното в Германия е три пъти повече, и над три пъти повече – годишно. Разликата в разходите за труд, са 8 пъти. Над 30% са данъците върху най-ниските заплати дори, още при получаване на заплатата, а за останалата сума има 20% ДДС плюс 8% акцизи и данък недвижима собственос равен на10% от годишната заплата. Или общо 59% от заплатата отива в държавата. …. Но поне тези пари да ни правят социална държава, след като това са най-високите данъци в светът. Ниски данъци и ниски цени на трудът, за бизнесът, . . …

 6. Хитлер: „Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество“ „Бедни са глупавите“ – фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно. Друг десен експерт и основател на реформаторският блок каза, че работниците хвърлят заплтите си в тоалетната чиния, а работодателите им – инвестират. С което той иска да каже, колко основателно и добре е да има и да се задържат ниските заплати. .. .. А всъщност и на работниците им трябва да инвестират в децата си, здравето си, домът си, …., а те могат да покрият нуждите си само от няколко калории храна и топло. Да не говорим, че така се спира растежът на икономиката, защото се спира търсенето, а то е по-мощен двигател на производството, отколкото желанието на работодателят – което зависи от търсенето, пък и за ивеститорите има банки. Работник с добра заплата също ще вземе от банка, с което още повече ще увеличи производството – чрез търсенето. … … Заради ниските заплати, българите имат битие и бит на безработни от западен изостанал квартал, и всичко плаче за ремонт и боя, и подмяна. .

 7. Работодатели? Тези са паразити, тези са фашисти, които трябва да бъдат наказани като им се отнеме всичкото богатство и бъдат затворени в трудови лагери пожизнено, защото извършват геноцид над българския народ. Тези боклуци не могат да се начудят какви чудеса да си купуват , а работниците им се чудят как да вържат двата края всеки месец. За това те не заслужават да живеят свободно и богато.

 8. Шибаните работодатели да кажат как се живее с 350 лв. (след данъците). Да се види тия боклуци какви вили, яхти и сметки в Швейцария имат. Всички са за затвора!!!

 9. „Правилата трябва да се спазват“ цитирам г-н Велев, ами тогава ги спазвайте и започнете да осигурявате работещите на реалните заплати, а не на някакви измислени прагове.В последните години се наслушахме на брътвежите им как не можело да се увеличат заплатите защото прозводителността на труда била малка.Ами малка е като искате от работника с кирка да има производителност на багер, за да има производителност инвестирайте в средства на труда и обучение, а не в яхти,автомобили и самолети.НАГЛЕЦИ!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.