Провеждат втория Национален конкурс „Усукано по килифарски”

Вторият Национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски” ще бъде открит на 27 август в центъра на Килифарево. Организатори на събитието са Народно читалище ”Напредък 1884”, клуб „Традиция” и Кметството в градчето, със специалното съдействие на Община Велико Търново.

Наименованието на конкурса идва от фразата „усукано по килифарски”, чийто произход е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството. С провеждането на конкурса се цели популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина, чрез песните, танците, обичаите и речевия фолклор. Тази година празникът на Килифарево, който се отбелязва на малка Богородица, е посветен на три годишнини.

Ще се честват 200 години просветно дело, 145 години Светско училище и 120 години районна прогимназия в Килифарево. Предхождащите празника на града прояви ще започнат от 22 август, като основен елемент от празничната програма тази година е провеждането на втория Национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски” в края на месеца.

Коментари

Задължително поле