Провеждат задължителния изследвания на децата в детските градини и яслите

Снимка: Архив

Задължителни изследвания на децата, посещаващи детските градини и яслите, стартираха във Велико Търново. Кампанията е на Регионалната здравна инспекция, в партньорство с Общината, и е с цел диагностика, профилактика и контрол на местните паразитози.

Изследванията за чревни паразити, необходимите материали и консумативи за извършването им са напълно безплатни. Процедурите са извършвани при стриктно спазване на всички медицински и санитарни изисквания и се провеждат по предварително определен график, който е изпратен до директорите на всички детски градини и ясли.

Ръководителите на учебните заведения за малчуганите имат задължението да запознаят родителите с кампанията. Взетите секрети трябва да бъдат доставени от детските заведения в лабораторията по паразитология в РЗИ. Резултатите от микробиологията постъпват обратно в детските градини и яслите.

Регионалната здравна инспекция ежегодно проверява около 5000 проби на територията на област Велико Търново, като част от мерките за превенция и профилактика на този тип паразитози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България