Провеждат се избори за членове на ВСС

Прокурори от цялата страна избират четиримата свои представители в следващия състав на Висшия съдебен съвет, информира БНР. Гласуването ще продължи до 18.00 часа. Както бяха заявили предварително, прокурорите гласуват преимуществено по Интернет. Сред заложилите на електронното гласуване е и главният прокурор Сотир Цацаров.

По последни данни, почти 52 процента от прокурорите, заявили, че ще гласуват електронно вече са го направили. Около 20 процента е избирателната активност при традиционния хартиен начин. Заложилите на този вид гласуване са около 140. Някои от тях, включително и заради съмнения за тайната на вота по интернет. Те гласуват в съдебната палата.

Сред първите, пуснали хартиена бюлетина, минути след началото на изборния ден, бяха и някои от кандидатите за следващи съдебни кадровици. Иначе, те са общо 12 и за да бъдат избрани, четирима от тях трябва да получат подкрепата на 50 процента плюс 1 от всички, имащи право на глас обвинители, или иначе казано, при общо 1 505 държавни обвинители, изборът ще се състои при подкрепата на поне 753 от тях. Ако няма четирима избрани с такова мнозинство бъдещи членове на ВСС, утре пак ще се гласува, но всички неизвестни ще паднат около 18.30 тази вечер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България