Провежда се многонационално военно учение в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море

военен кораб

Спасителни операции при евентуални инциденти на петролни платформи и морски транспорт се провеждат в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Те са част от многонационалното военно учение по въздух и море “Немезис 2016”, предаде БНР.

Спасителни военноморски и военновъздушни сили от САЩ, Великобритания, Франция, Гърция, Египет и Кипър, както и плавателни съдове на Европейската агенция по морска безопасност участват в разгърналото се на юг от Кипър мащабно съвместно военно учение. То се провежда за трета поредна година.

Основната цел на спасителните действия е да се доразвие ефективното сътрудничество и координация на всички компетентни служби, военновъздушните и морски сили на Кипър, съседните и приятелски държави. Ще се провери тяхната бърза реакция в случай на извънредна ситуация на нефтени или газови платформи, инциденти на борда на търговски кораби, както и при други хуманитарни операции в региона на Източното Средиземноморие.

Сценарият на учението предвижда провеждането на спасителни операции след терористична атака на сондажна платформа, както и масова евакуация след произшествие с кораб в морето. Военните сили ще се борят и срещу предизвикано замърсяване на Средиземно море в резултат на инцидентите. По време на спасителната акция ще бъдат приложени на практика плановете на Кипър и страните - участнички, както и съществуващите двустранни споразумения за борба с тероризма и оказването на хуманитарна помощ.

Многонационалното учение се наблюдава и анализира като пример за взаимодействие в извънредни ситуации от представители на 15 европейски държави и четири международни организации за регионалното сътрудничество в Европа. Тяхната среща се провежда до 14-и октомври в кипърския Координационен спасителен център в Ларнака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия