Провериха Бургас за обгазяване

Бургазлии изпаднаха в паника в понеделник, след като при температура над 30 градуса, в най горещата част на деня, из града плъзна остра и задушлива миризма от нефтопродукти. Сигнали заваляха на дежурния телефон на общината. Кметът на града Димитър Николов разпореди светкавична проверка. След час от РИОСВ съобщиха, че са извършили  обход в районите на постъпилите сигнали.  Установено е, че към периода на подаване на сигналите, на рейда на пристанище Бургас се извършва операция по претоварване на нефт от един към друг моторен танкер, с цел последващо разтоварване на нефтен терминал „Росенец“.
Неблагоприятните метеорологични условия към момента на претоварните дейности- висока температура на въздуха над 30 ° С и източен вятър със скорост 3  m/s  са причина за залпово разпространение на специфичните миризми на нефтопродукти в посока централна  градска част на Бургас.  Към 16  часа са преустановени дейностите по претоварването на танкерите.  За периода на подаване на сигналите не са отчетени превишения на установените норми за качество на атмосферния въздух по показатели- серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, сероводород и въглеводороди  ( стирен, пара- и орто- ксилен, толуен ) .  Интензивно миришещите вещества, усетени от гражданите предизвикват   обонятелен дискомфорт и в концентрации много по-ниски от концентрациите на вредни вещества, определени като норми на качество на атмосферния въздух.
Кметът на Бургас разпореди, при бъдещи подобни операци, да бъде уведомявана местната власт и дейностите да се съобразяват с метеорологичните условия.
 
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони