Ердоган: Турция е приела 3,6 млн. бежанци, Западът трябва да направи същото

Кметът на Благоевград направи първа копка на модерна спортна площадка в СУ „Арсени Костенцев“

Фандъкова: Създаваме четири индустриални зони в София

Правителството закрива почетното консулство в Монако

Самолет на испанските военновъздушни сили се разби в морето край Мурсия, двама са загинали

Община Търговище с нов главен архитект

Завърши ремонтът на виадукта при 37-и километър на магистрала „Хемус“ към София

С камбанен звън Враца посрещна Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 септември 2019 г.

Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

В село с 8 души възродиха 4 паметника

Община Свищов и УНИЦЕФ ще си сътрудничат по Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години

България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Тренировката на Славена Вътова за супер тяло (ВИДЕО)

„Алфа Рисърч“ измери слаба подкрепа за обединение срещу действащи кметове на балотаж

Проверка: Пречиствателна станция е отговорна за замърсяването на Бели Лом

Районната прокуратура в Разград образува досъдебно производство за замърсяването на въздуха в Разград и водите на река Бели Лом през периода от 7 октомври 2015 г. до 3 ноември 2016 год.

До образуването на досъдебното производство по член 352, ал. 1 от Наказателния кодекс се стигнало след публикации в медиите за неприятни миризми на територията на Разград, съобщиха от държавното обвинение. Районната прокуратура в града се самосезирала, след което разпоредила проверка на Областната дирекция на МВР в Разград. В нея участвали и експерти от РИОСВ в Русе, Басейновата дирекция „Дунавски район“ в Плевен и Регионалната здравна инспекция.

Извършени били проверки в точката на заустване на отпадни води от пречиствателната станция на „Биовет“ АД – клон Разград, на 19 и 20 октомври 2016 г. в различни времеви интервали. Експертите заедно с представители на община Разград установили, че в река Бели Лом изтича вода с жълт цвят и пяна след точката на заустване, както и миризма на сероводород вследствие на гнилостни процеси. Миризмата на сероводород била усетена и в района на село Гецово, на разстояние около 400 метра след заустването на водите от пречиствателната станция на завода, в който се произвеждат лекарствени вещества и субстанции за ветеринарната индустрия.

Съставени били три акта за административно нарушение за отчетените отклонения от нормите на пределно допустимите нива на сероводород, както и на намаленото количество на разтворен кислород в биологичното стъпало на пречиствателната станция на „Биовет“ АД, което представлява нарушение на Закона за водите. В актовете били констатирани подправени данни и информация за стойностите на разтворения кислород, които се разминавали с отчетените стойности при проверката, неработеща аерационната система към биологичното стъпало на пречиствателната станция, което пречи да постъпва кислород във водата в биобасейните, с което се обясняват ниските стойности на кислород там.

Извършени са и три проверки по жалби на стотици хора, живеещи в кв. „Лудогорие“ в Разград, в периода от 7 до 9 септември 2016 г. за наличие на непоносима задушлива миризма на сероводород с мобилна автоматична станция, базирана в детска градина и в западната промишлена зона на кв. „Лудогорие“. Констатирани били отклонения само за показателя сероводород, като от регистрираните 48 стойности 7 са били с превишавания над допустимите. Еднократно стойността на сероводорода надхвърляла шест пъти нормата в един от дните на проверката и измерванията.

В доклада си по разпоредената проверка здравните експерти посочили, че измерената концентрация не предизвиква негативни здравни ефекти, но при продължително излагане на завишени концентрации на сероводород във въздуха може да доведе до нарастване на болестите на дихателната система сред населението в Разградска област. Поради липсата на постоянен мониторинг на концентрациите на сероводород експертите не се ангажирали със заключение за опасността на населението, но не го изключват.

Проверени са и съоръженията на градската пречиствателна станция в Разград, но там не са регистрирани отклонения. Образуваното досъдебно производство от Районната прокуратура в Разград ще установи виновника за замърсяванията на въздуха и водите на река Бели Лом.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.