Проверяват баровците на пистите за данък „уикенд“

Бентлита и Мерцедеси S-класа са селектирани за щателен анализ

Данъчни проверяват баровците на пистите дали си плащат данък „уикенд“ за фирмените коли. Тези проверки текат с пълна сила в зимните курорти, успоредно с контрола от страна на Националната агенция за приходи върху търговците, издаването на касови бележки и продажбата на рискови стоки като алкохол и цигари.

По време на кампанията на НАП за засилен контрол в зимните курорти, която започна още в началото на сезона, са проверени стотици скъпи автомобили, научи „Труд“. Сред набелязаните за проверки автомобили има Бентлита и Мерцедеси S-класа. Целта е да се установи дали за служебните коли, които са паркирани край пистите или се карат в 2 ч. през нощта и очевидно се използват за лични нужди, се плаща данък „уикенд“.

След като видят скъп автомобил край пистите данъчните проверяват дали е регистриран на фирма или на гражданин. И ако е служебен, изпращат информацията на поделението на Националната агенция за приходи в страната, където е регистрирана фирмата, за да се види дали тя плаща ДДС и 10% корпоративен данък за разходите за поддръжка при личното ползване на автомобила.

При проверките на луксозните автомобили през миналата зима се оказа, че повечето собственици са изрядни. При тези проверки само за около 30% от набелязаните коли се стигаше до стартиране на ревизия на фирмата собственик за да се установи размера на дължимите налози. За 70% от автомобилите фирмите съвестно си плащаха данък „уикенд“. Кампанията за плащането на дължимите налози при личното използване на служебните коли стартира преди две години и вече има видими резултати.

Подобна схема на контрол се прилагаше и през лятото в морските курортите в страната.

Коментари

Задължително поле