Проверяват дали плажовете са достъпни за хора с увреждания

Има жалби за неравно третиране на работното място, но и сигнал срещу сладкиша "Негърче"

Дали морето и плажовете са достъпни за хора с увреждания и с инвалидни колички ще установят започналите проверки на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, съобщи във Варна председателят й Ана Джумалиева. Това е част от кампанията "Достъпна България", започнала на 3 декември м.г. и е подкрепена от председателя на НС Цвета Караянчева и президента на РБ Румен Радев. Целта е да се установи доколко достъпна е архитектурната среда, както и всички институции на територията на страната за хората с увреждания. Още през януари КЗД е изпратила писма до МРРБ и до Министерството на туризма с препоръка към концесионерите на крайбрежната ивица да създават достъпни места за хората с инвалидни колички. Варна се прочу още миналото лято с уникалното съоръжение "Водно конче", което направи морето достъпно за тези хора. То беше инициатива и дело на националния състезател по конна езда Пламен Климов, но просъществува една седмица, тъй като вандали откраднаха соларния панел, който го захранваше.

Комисията за защита от дискриманиция е проверила до момента 150 обекти и институции в страната, като за 130 има образувани преписки, защото не са изрядни по закон. Санкциите започват от 200 лв., а при повторни и още установени нарушения могат да стигнат и до 20 000 лв., посочи Джумалиева. КЗД ще предложи да бъде изграден национален фонд, който да подпомага изграждането на достъпна среда по места.

Между 900 и 1200 са сигналите за дискриминация в страната, като най-много те са свързани с неравно третиране на работното място. Сред тях има и абсурдни като жалба на жена със смесен брак срещу дружество за захарни изделия във Варна, което е регистрирало търговска марка "Негърче". Според експертите в българската кулинарна традиция "негърчето" е познато от десетилетия, а и в европейската практика сладкиши се назовават с имена на хора като "Шарлота", "Агнеса"или "Жадната монахиня". Комисията не е установила в случая дискриминация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България