Проверяват за „виртуални“ животни във фермите

Колкото повече виртуални животни притежава даден стопанин, толкова повече пасища получава.

Министерството на земеделието ще възложи незабавна проверка, във връзка с изнесените твърдения от Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, след като бъдат предоставени конкретни данни. Това съобщиха за в. „Труд“ от земеделското министерство след публикация във вестника, че се фермери източват субсидии с фиктивни животни.

Проверките ще бъдат публични и всеки представител на браншова организация може да присъства на тях, увериха от ведомството на Десислава Танева.

И допълват, че МЗХГ вече извършва проверка по всеки един сигнал, който е постъпил в институцията. От министерството отчитат, че през 2019 г. са извършени проверки на ферми за отглеждане на говеда, овце, кози и пчелни семейства, като са установени пропуски в идентификацията на животните; регистрацията на животновъдните обекти; несъответствия в броя животни, отглеждани в обектите и тези, вписани в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС; придвижване/ транспортиране на животни без необходимите документи и др. Поради увеличаване на несъответствията в стопанствата през настоящата година е увеличен обемът на проверките от 3 на 5 процента за страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес