Спипаха инспектор от БАБХ – Пловдив с подкуп от 1000 лв. и 2 торбички сирене и кашкавал

Победителите делят награден фонд от 6800 лева

Бразилецът в „Ботев“ (Пд) най-резултатен в Европа

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в Северна Македония

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Арестуваха сериен домашен обирджия Часове след обир в Горна Оряховица наел жилище в Шумен

Редят номинациите за кмет и общински съветници в БСП в Търново

Принц Уилям не се притеснява, ако някое от децата му се окаже гей

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Намереният мъртъв мъж в Пловдив убит от жена си, арестуваха я 47-годишната пловдивчанка го намушкала в корема след скандал, опитала да прикрие следите

Индийски самолет кацна извънредно на летище в Лондон заради бомбена заплаха

Момчето, което се удави в Дунав, показало ден по-рано клип на майка си как скача в реката

Здравко Здравков: Най-вероятно временно ще бъда председател на Столичния строителен надзор

Теменужка Петкова: Моментът не е подходящ за оставка на директора на НЕК

Проверяват за храни второ качество у нас Изследват дали има повече консерванти и добавки в стоките за нашия пазар

Българска агенция по храните започва проверки на храни, предлагани от световни компании, дали продуктите им за нашия пазар не са с по-ниско качество. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

Целта ни е да видим например дали в шоколадовите изделия за нашия пазар има същия процент какао, какъвто е в тези за западния пазар, обясниха от БАБХ за „Труд“. При месните и млечните произведения ще се следи дали не съдържат повече консерванти и добавки. Експерти ще взимат проби от търговската мрежа в страната, които ще се изследват в наши лаборатории. Още не е уточнено как ще се взимат пробите в чужбина. В проверките ще участват и експерти от Комисия за защита на потребителите и Федерация за защита на потребителите.

Взимането на пробите започва от понеделник – 22 май и ще продължи до края на юни.

Петте групи продукти, които ще бъдат изследвани, са произведени в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Дания, Холандия, Франция. Става въпрос за шоколадови изделия, безалкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни, поясни министър Порожанов.

Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия вече са потвърдили наличие на разминаване в показателите на стоките на техния пазар и същите – на пазарите от Западна Европа, каза Порожанов.

Резултатите от изследването ще бъдат внесени в Европейската комисия, която може да вземе мерки срещу прилагането на двойствени стандарти при храните, уточниха от агенцията по храните.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.