Проверяват кметове и депутати за рушвети

Разследване тече срещу народни представители от всички политически сили

288 дела очакват магистратите да се произнесат

Има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили, но въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата. Това заяви пред “Труд” председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Шефът на комисия “Антикорупция” посочи, че общо 148 от всички, които по закон са длъжни да подават имуществени декларации, не са сторили това. Сред тях са 23-ма кметове и председатели на Общински съвети.

Пред “Труд” Пламен Георгиев отказа да коментира повече подробности с оглед на това разследваните да не получат информация.

Георгиев посочи, че депутатът на ДПС Делян Пеевски е бил проверяван вследствие на подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски нямало повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи, където не се установили нередности.

“Проверихме премиерът Бойко Борисов заради сигнал за конфликт на интереси от депутати от опозицията, тъй като той правел реклама на фирма по време на футболен мач”, обясни Георгиев. Нямало обаче нищо нередно, защото Борисов всъщност не бил на работа, тъй като не получил пари за участието си в мача, т.е. няма неправомерно действие по време на служба.

Шефът на комисия “Антикорупция” обясни, че след операциите срещу бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви и Миню Стайков много бързо е бил сформиран екип и е било запорирано имуществото им.

“При тези случаи също трябва да бъдат установени несъответствия, за да бъде направен запор. Реалистично е това да стане не по-рано от 7-8 месеца, за да бъдат събрани необходимите доказателства”, допълни Георгиев.

В ръцете на съда пък имало 288 дела, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат. Георгиев обясни, че от основаването на КПКОНПИ до момента е поискан запор на различни активи на стойност 3,8 млрд. лева. Отнета е собственост за 120 млн. лева.

“Не се съмнявам, че в парламента има мои корумпирани колеги. Само им вижте костюмите и обувките. Един костюм, който струва 7000-8000 лева, как се купува с една депутатска заплата?”, коментира Славчо Атанасов от “Обединени патриоти” по повод новината, че комисията проверява депутати от различни партии.

Коментари

Задължително поле