Проверяват ограден плаж на север от Златни пясъци

След сигнал до Министерството на туризма

Плаж на север от Златни пясъци, който попада в землището на аксаковското с. Осеново, бе проверен лично от министъра на туризма Николина Ангелкова заради сигнали на местни хора, че нямат достъп до него.

"Ивицата пред т.нар. Френски залив граничи с частен имот, чийто собственик е заградил двата подхода към брега и е поставил табели, че районът е свлачищен. Според представители на община Аксаково още през 2014 г. стопанинът на парцела е получил разрешително да направи укрепване, като проектът му е трябвало да се съгласува с МРРБ. Министерството на туризма не е информирано, че тук има свлачище и пътят е затворен", каза Ангелкова.

"Община Аксаково ще провери до края на седмицата дали оградата е законна и ако не е, ще нареди да бъде премахната, стана ясно след инспекцията. Оплаквания за ограничен достъп до плажа има и за ваканционно селище "Русалка", където предстои проверка", уточни Ангелкова.

Тя подчерта, че от 1 юни мобилни групи на ведомството инспектират всички плажове по Черноморието. "Стриктно се следи за гарантиране на свободния пешеходен достъп до ивиците, както и за поставяне на незаконни обекти на неохраняемите плажове. Сега ангажимент да ги премахват имат общините, но след като промените в Закона за черноморското крайбрежие влязат в сила, МТ ще има право да санкционира нарушителите с глоби до 50 000 лв.", припомни Ангелкова.

Според нея първите проверки на плажовете в курорта Златни пясъци са показали, че там всичко е по правилата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България