Спасиха мъж, жена и четири деца, изгубили се в Родопите

Иван Портних: Варна привлича все повече компании от сферата на дигиталните технологии

Черната Златка само по бельо (СНИМКИ)

Допълнителен кораб закрепва фериботната връзка с Атон

Започна пълненото с природен газ на тръбопровода „Турски поток“

Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Проверяват през телефон за грешки в изборните секции Мобилното приложение е готово, тестовете му завършиха, съобщи пред „Труд” проф. Михаил Константинов

Членовете на Секционните избирателни комисии ще могат да проверяват и през телефона си дали са попълнили правилно протоколите в изборния ден. Снимка: Денислав Стойчев

Ще има контролни функции

Mобилно приложение, разработено от „Информационно обслужване” АД, ще бъде на разположение на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) за преброяването на гласовете и правилното попълване на протоколите. Това съобщи в интервю пред „Труд” проф. Михаил Константинов.

Приложението е създадено след консултации с Централната избирателна комисия (ЦИК) и целта му е да се идентифицират евентуални аритметични грешки, т.е. нарушени числови контроли в секционните протоколи. Достатъчно е само един член от дадена секция в деня на вота да инсталира на телефона си мобилното приложение, за да може да се направи проверка на вписаните данни на място. Това ще спести време на комисиите по предаването на протоколите, тъй като много често грешките в тях се откриват едва в съответната Общинска избирателна комисия и следва връщане на документацията за корекция.

„Все още ЦИК няма решение за използването на въпросното мобилно приложение. Но то ще има чисто контролни функции”, коментира пред „Труд” говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Мобилното приложение ще наподобява писмените указания в самите изборни протоколи, където отделните полета в таблицата показват числата на действителните и недействителните бюлетини и т.н. Така например, бройката на действителните и недействителните гласове трябва да отговарят на бройката бюлетини в избирателната кутия след приключване на изборния ден.

Експертите на „Информационно обслужване” са приключили с тестовете по нововъведението през изминалия уикенд.

Специалистите са категорични, че мобилното приложение дава аритметическа помощ на членовете на СИК и чрез него ще се облекчи работата на по обработването на изборните резултати във всичките близо 12 000 секции в страната. В местата с над 350 жители около София, Пловдив и Варна, ще се използват общо 4 бюлетини и ще се попълват и 4 протокола за тях. Освен за кмет на съответното населено място, избирателите ще гласуват за кмет на голямата община, за районен кмет и за общински съвет.

 

Плащат и за присъствие на обучение

От 25 до 50 лева за нощното чакане с протоколите

Председателите със стотачка

Членовете на избирателните комисии ще получават по 10 лева за присъствие в обученията, които предстоят през следващите седмици. Около 80 000 членове на избирателни комисии ще има в страната за местните избори. Това са ориентировъчните данни според броя на секциите – 12 000. Според големината на самата секция в нея ще са ангажирани между 5 и 9 души.

Председателите на Секционна избирателна комисия ще получат след приключването на вота 100 лева, зам.-председателите и секретарите – 90, а членовете по 80 лева. Там, където има балотаж, възнаграждението за втори тур пада съответно на 65, 60 и 55 лева, става ясно от решение на ЦИК.

Допълнително възнаграждение е предвидено и за изчакването по предаването на изборните книжа в Общинските избирателни комисии. В общини с брой на секциите до 350 то ще е 25 лева, с до 1000 секции включително – 35 лева, а в Столична община – 50 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.