На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Трус от 2,9 по Рихтер е регистриран на 25 км южно от Кулата

Заловиха ръководителя на клона на „Ислямска държава“ в Йемен

Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Експлозия избухна в нефтена рафинерия в Испания близо до Гибралтар (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп назначи Стефани Гришам за нов прессекретар на Белия дом

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг В нарушения на закона общинари пробутват „еколога“ като главен изпълнител за доработването на Интегриран план за управление

„Спейс екс“ изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Обърнал се тир блокира пътя Видин-Монтана

Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

6,5-литров двигател V12 с мощност 770 коня и задвижване 4х4 прави лятото още по-горещо

Кражбите в Борисовата градина Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Проверяват сделки с електронни пари

Глоби до 10 млн. лева за неспазване на закона

Сделки с електронни валути ще бъдат проверявани за пране на пари. Това ще става, ако платежният инструмент е презаредим или има максимален месечен лимит на плащания при покупко-продажби за над 150 евро, използва се само за купуване на стоки или може да се захранва с анонимни пари. Това е записано в проект на Закон за мерки срещу изпирането на пари, обявен от ДАНС и МВР за обществено обсъждане.

Новият нормативен документ е със 125 члена, докато старият се състои само от 24 члена. Законът трябва да приведе българското законодателство в съответствие с европейска директива. Според документа задължително ще се проверява клиент, включително и политици, който открива сметка или извършва банков превод за над 15 000 евро или сделки за над 5000 евро в брой. За следенето на тези мерки са задължени банки, обменните бюра, застрахователи, пенсионни дружества, инвестиционни посредници, нотариуси, търговци на оръжие и петролни продукти, професионални спортни клубове, политически партии и много други институции и организации. При съмнение те трябва да уведомяват ДАНС. За неспазване на закона глобите могат да стигнат до 10 млн. лв.

По данни на ДАНС през 2015 г. са били спрени съмнителни операции за 40 млн. лева. Разкрити били и финансови машинации за 2,6 млрд. лева. Според проучване на ООН в света годишно се „изпират“ 1,6 трилиона долара.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.