Проверяват сигнал за малтретиран 13-годишен от Център за деца

Снимка: Pixabay/ архив

Проверка на двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания разпореди кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, след като граждани сигнализираха, че 13-годишно момче се е оплакало, че е малтретирано и живее в лишения. Детето твърдяло, че има рожден ден на 2 февруари. Разказало, че било изоставено от родителите си, а в дома, където било настанено го тормозели. Имало и синини.

С проверката е натоварен екип на общината и Отделът за закрила на детето. От там поясниха, че настанените в ЦНСТ, които са над 12 години и здравословното им състояние позволява, посещават училища и са на свободен режим до 20 часа. Това се прави с цел социализация на децата.

Уточниха, че въпросното момче има предишни противообществени прояви, които не може да се цитират, тъй като то е под закрила и трябва да се пазят интересите му. То нямало рожден ден, както твърдяло и специалистите обясняват, че детето търси внимание.

Според психолози по този начин децата компенсирали липсата на персонална родителска ласка и специално внимание, но спекулирали и подвеждали околните.

Запознати с проявите на момчето пък коментираха, че то е било в приемно семейството, но хората се отказали тъй като не можели да овладеят поведението му, включително и бягствата му.

От ЦНСТ-та съобщиха, че винаги са готови да приемат дарения за настанените при тях 27 деца и младежи. Храни се приемат само по определен ред, за да бъдат гарантирани произходът и качеството им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право