Проверяват сигурността на атракционните корабчета във Варненско

Морската администрация във Варна проверява атракционните корабчета, които превозват туристи през лятото. До момента разрешение за сезонен превоз на хора са получили 45 плавателни съда.

За да се гарантира безопасността на пътниците, атракционните корабчета всяка година минават технически преглед. Стриктно се следи и за броя спасителни жилетки на борда. Сред най-честите нарушения, които констатират проверяващите, е липсата на застраховка за пътниците.

"Тази година нищо по-различно не наблюдаваме, независимо, че всяка година напомняме... Обикновено става дума за оборудване, било то спасително, противопожарно или пиротехника, липсващи стикери, информация за пътниците", каза кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация-Варна, по БНТ.

Всеки плавателен съд за сезонен превоз на пътници трябва да има указателни табели, поставени на видно място. Те посочват максималния брой пътници, които могат да се качат на борда.

"И ако дори самите туристи забелязват, че има съответни неизпълнения на тези изисквания от страна на екипажите на тези корабчета, могат да бъдат коректив за това, защото най-важната е безопасността", коментира Енчев.

Служители на Морска администрация ще проверяват и дали се спазва изискването за подробен инструктаж преди качването на туристите на борда.

Коментари

Задължително поле