Проверяват съмнения за антракс в Разградско

Овцевъд в болница, умрели му 6 животни

45-годишен овцевъд от разградското село Трапище е приет в болница с признаци на заболяването антракс. До два дни се очакват резултатите от лабораторните изследвания за кожната форма на болестта, каквито съмнения имало. Това стана ясно на  заседание на  Областната епизоотична комисия в Разград.

Директорът на дирекцията по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев съобщи, че работят по случая съвместно с колегите си от здравната инспекция.

Преди да се стигне до приемане на овцевъда в болница във фермата му умрели 6 овце. Била направена аутопсия, която излязла със заключение, че има признаци, наподобяващи антракс. Били взети проби от две от починалите животни, които са изследвани в лаборатория в София. Резултатите били отрицателни, но междувременно стопанинът им показал признаци на болестта.

От областната администрация в Разград допълниха, че са предприети мерки и под наблюдение на личния лекар били майката на овцевъда и дъщерите му, които живеели в Русе. Те не са имали контакти в периода, в който се появили признаците на заболяването. От епизоотичната комисия уточняват, че инкубационният период на кожната форма на антракс е 20 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България