100 миньори са блокирани под земята в косовска мина

Сърбия обеща на България пречиствателна станция край Босилеград Министър Нено Димов се срещна със сръбския си колега Горан Триван в Димитровград

Русия загърбва Съвета на Европа

10 години затвор за 75-годишна турска журналистка, публикувала секретен документ

Мъжът, посегнал на униформен в София: Полицаят падна сам

Учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват на 23 януари

Елена Йончева: Обвинението, че съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно

Стотици бойци на ИДИЛ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

„Барса“ взе играч, страдащ от секс контузии

Роналдо: Измамник съм

Всеки играч на среща с Дерменджиев

Зала „Скаптопара“ с ново и модерно осветление

Ева Майдел: Евродепутатите от ГЕРБ няма да позволим да има две категории европейци в ЕС Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП гласува двойният стандарт в стоките да бъде наказван

Организират протести заради нападението над фелдшер в Горна Оряховица Инициатори са местни младежи

Изправят на съд непълнолетен за убийство на друго момче

Проверяват хранилище за биологични отпадъци в Свищов

Снимка: Веселина Ангелова

Екоинспектори от Велико Търново в понеделник са започнали проверка на хранилище за биологични отпадъци в Свищов. Предполага се, че депото е незаконно и не отговаря на санитарните изисквания.

Инспекцията на помещенията започнала след сигнал на бдителни граждани.
Около 10 часа на 8 май свищовлии се обадили на дежурния в общинската администрация и алармирали, че им е направило впечатление, че и в делнични, и в празнични дни пред сградата на бившата поликлиника в близост до производствени цехове на химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов пристига бус, от който работници разтоварват чували със странно съдържание. Освен това пред входните врати на постройката имало разпилени спринцовки, хирургични ръкавици, превързочни материали.

Дежурният служител незабавно уведомил кмета на Свищов Генчо Генчев, а той пък се обадил в РИОСВ във Велико Търново. От екоинспекцията реагирали светкавично и изпратили екип от служители, за да извършат проверка на място. За случая била уведомена и полицията, която оказала съдействие на инспекторите.
Според запознати със случая, хранилището за биологични отпадъци било обособено от бивша фирма, която се грижела за депонирането на такива отпадни продукти от свищовската болница, но била отстранена. Веднага след това обаче от въпросното дружество наели две помещения в някогашната поликлиника и ги превърнали в складове, които се били оказали натъпкани с отпадъци от болници от Търговище, Севлиево, Белене.

„В тези помещения няма вода, а само бидони. В района се носи нетърпима миризма“, твърдят жители на Свищов.

Когато инспекторите пристигнали, складът бил заключен.

„През счупено стъкло на прозорец видяхме, че коридорът и едно по-голямо помещение са пълни с чували. По първоначални данни вероятно в склада има около 500 кг отпадъци. Забелязахме отпадъци от лабораторна дейност. Тепърва обаче ще се иска достъп до сградата и ще се проверява съдържанието на чувалите. Пред входа имаше 3 контейнера. Не видяхме обаче разпилени отпадъци извън сградата.

Управителят на фирмата е призован да се яви във вторник, за да предостави достъп до хранилището. Ще бъде съставен констативен протокол, тъй като той няма разрешително за такава дейност. Проверката по случая продължава“, информираха екоинспекторите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.