Проверят дали от МВР е изтекла информация за името на момчето от Пловдив, обвинено в тероризъм

До понеделник ще е ясно дали от МВР е изтекла информация за името на момчето от Пловдив, обвинено в тероризъм, каза вътрешният министър Младен Маринов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос. Той беше категоричен, че не само МВР е работило по разкриването по този случай.

Министърът поясни, че Дирекция "Вътрешна сигурност" прави тази проверка. Маринов заяви, че действията на МВР били навременни, защото е била предотвратена възможност да бъде взривена бомба.

Шофьорът, причинил смъртта на пешеходка край село Български извор, е и мал 4 нарушения за превишена скорост, съобщи пред журналисти в парламента вътрешният министър.

„Водачът, който е предизвикал пътнотранспортно произшествие, е правоспособен от 2014 г. За периода от тогава до момента има 15 констатирани нарушения, което означава, че контрол има. 4 от нарушенията са за превишена скорост и въпреки всичко виждате какви събития настъпват“, заяви Маринов и посочи, че в случая най-вероятно също се касае за движение с несъобразена скорост.

Вътрешният министър припомни, че извършителят е намерен и задържан за 24 часа. „Предстои разглеждането на доклада на прокуратурата и ще му се гледа мярката за неотклонение“, обясни той.

Маринов съобщи, че са разпоредени проверки във всички райони. „Контролът е завишен три пъти през последните две години. И това е видно и от постъпленията, които влизат в държавния бюджет от наложените глоби“, каза още вътрешният министър. Той подчерта, че няма как полицейските служители да си тръгнат от работа в 18.00 ч., тъй като работят на различни смени и има постоянно покритие.

Минисърът коментира и задържането на служител на 4 РПУ в София за разпространение на наркотици.

Във връзка с акция в 4 РП У Маринов посочи, че от СДВР е получен сигнал за случая. „Вчера беше задържан въпросният служител и беше предоставен на прокуратурата и съда. Работихме около месец след получаването на сигнала, така че максимално бързо беше задържан“, обясни той. Маринов посочи, че предстои да бъде установено колко време служителят е пласирал наркотици. „Хубавото в случая е, че сигналът идва от структурата, в която той работи“, каза още вътрешният министър.

Маринов обясни, че първоначално са били задържани двамата служители, но в последствие за единия се е оказало, че няма данни за извършване на престъпна действия. „И към момента продължават процесуално-следствените действия и не е изключено да се разшири кръгът на лицата, които ще бъдат задържани“, обясни той. Вътрешният министър заяви, че това не е първият и няма да бъде последният такъв случай.

„В последните години системата се обновява, което е хубаво. В случая това са момчета 92-ри набор. За съжаление, те не преминават през казармата, където се получават базисни навици и дисциплини“, заяви Маринов.

Коментари

Задължително поле