Провокаторът Мартин Макдона се завръща

Кадър от филма

Отново събира Брендън Глийсън и Колин Фарел

Действието се развива в Ирландия отпреди век

История за конфликт между двама приятели

Художественият провокатор и майстор на черния хумор Мартин Макдона прави пиеси и филми. Той си създаде име в киното с хита „В Брюж“, превърнал се в поп-културно явление. Сега Макдона събира актьорите от този свой дебют за новото си филмово завръщане, озаглавено „The Banshees Of Inisherin“. А изпълнителите са Брендън Глийсън и Колин Фарел. 

Детайлите от сюжета се пазят в тайна, но ще става въпроса за  „конфликт между двама приятели, след като единият от тях рязко прекратява отношенията по между им, а резултатите от това действие и за двамата се оказват изключително тревожни“.

Ето какво споделя самият Мартин Макдона пред Vanity Fair в интервю за новия си филм и за работата си с Глийсън и Фарел, цитиран от operationkino.net:

„Исках да разкажа история за една раздяла. За начина, по който нещата могат неумолимо и лавинообразно да се променят, като започват от една простичка, трагично-малка начална точка… Трагедията на тази гражданска война е че всички в нея са близки приятели и само година по-рано са воювали рамо до рамо срещу Британската империя за независимостта на Ирландия.

А след това, разделени на привърженици и противници на англо-ирландския договор, започват да се избиват по между си…

Това е много трудно поле за действие. Любовта съществува, подобно на чувствата във всяка провалена връзка, но интересното беше да ги накарам Колин и Брендан да не се чувстват толкова удобно един с друг – защото те се обичат като хора, като актьори, а не трябваше да допускаме да проявяват тези чувства пред камерата. Исках да направя нещо доста по-странно и различно, което със сигурност ще предизвика интереса на публиката, харесала вече „В Брюж“.“

„The Banshees Of Inisherin“ е първият филм, който Макдона снима в родната си Ирландия. Избраните изключително красиви места са островите на Инишмор и Акил, а в опит за доближаване до автентичността на времето неговите герои говорят и на местния диалект от преди 100 години. Макдона на сцена, също има роля във филма, както и Бари Киогън, когото ще видим като младо ченге, попаднало в конфликта между героите на Фарел и Глийсън.

Премиерата на „The Banshees Of Inisherin“ ще бъде в конкурсната програма на фестивала във Венеция, а по кината ще тръгне през октомври.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино