Прогноза на метеоролога Петър Янков пред “Труд”: Иде сибирска зима - Малък Сечко обръща времето

Температурите падат до минус 10 градуса

Студът се спуска от Украйна, застига ни в петък

Пролетното време с топли въздушни маси ще отстъпи в четвъртък на леден въздух, който се спуска от Украйна към Балканите. Само за 12 часа зимата ще се завърне и ще обхване нашите географски ширини. Малък Сечко ще напомни за себе си с температури до минус 10 градуса и снежна покривка от 10-15 см в неделя. Такъв обрат във времето прогнозира пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

“Още в петък зимата се завръща. Ако до средата на седмицата средните през деня са били между 10 и 15 градуса, в края на седмицата вече те ще са между 1 и 6 градуса, а в неделя, когато се очакват по-съществени превалявания от сняг - едва между 0 и 5 градуса през деня. А през нощта и рано сутрин живакът в населените места ще падне до -10 градуса”, каза Янков.

По думите му това е характерно за поведението на Малък Сечко, който прави обрат на времето.

Така в четвъртък през нощта валежите в централните и източните части на страната ще преминават в сняг, в неделя ще натрупа 10-15 см нов сняг в западните части. В планините ще има около 15 см нова покривка.
“Сега има много бърз пренос на топъл въздух. Виновникът за това, както и за прах от Сахара, е добре изразен циклон. При нас той ще отстъпи на студен въздух от централна Европа, който ще достигне до Балканите буквално за 12 часа”, уточни метеорологът.

Следващите снеговалежи ще очакват около 20-и и след това около 27-28 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето