Прогнозират едва забележимо вдигане на лихвите

Лихвите в България са ниски заради големия размер на депозитите спрямо отпуснатите кредити.

3,5% по ипотеките

Предлагат ДЦК за граждани

Лихвите в България са по-ниски от Европа и САЩ, защото съотношението на кредити към депозити е едно от от най-ниските в Европа, каза на форум в София Татяна Иванова, изпълнителен директор "Дигитализация, данни и операции" на ОББ.

Средната лихва по левови кредити за фирми сега е около 3,8%, а по фирмените депозити - 1,4%, допълни тя. Според нея лихвите при домакинствата все още не се качват, но това ще стане след 6 до 12 месеца.

Смятаме, че средната плаваща лихва по новоотпуснатите ипотечни кредити в края на тази година ще е 2,7%, следващата година ще стигне до 3,5%, а през 2025 г. - 3,7%, каза Екатерина Кирилова, директор клонова мрежа на "УниКредит Булбанк". Българите не предпочитат фиксираните лихви, които са популярни в Европа и в САЩ, допълни тя.

Домакинствата в България се финансират по-евтино от държавата, каза Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на "ЕЛАНА Финансов Холдинг". Държавата плаща 5% лихва по държавните ценни книжа (ДЦК), а получател на ипотечен кредит го взема с лихва 2,6-2,7%. Може би трябва да емитират ДЦК за граждани, което да доведе до балансиране на лихвите, а това ще е и от полза за фиска на страната, каза Камен Колчев. Граждани и сега могат да купуват ДЦК, но са нужни големи обеми, защото при малки обеми таксите на банките изяждат доходността, уточни Колчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика