На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Ръстът на потребителските и ипотечните кредити достигна съответно 19% и 14% на годишна база през юли, което предизвиква опасения за потенциалното натрупване на необслужвани заеми при икономически спад. Засега се запазва тенденцията за намаляване на лошите заеми, които достигат 7,2% от всички кредити.

Безработицата е рекордно ниска

Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България на 3,2% през тази и 3% пред следващата година. В предишната прогноза от юни очакванията бяха за ръст на БВП с 3% през настоящата година и с 2,8% през следващата. Подобряването на прогнозите за България става на фона на отрицателни сигнали за икономиката в еврозоната и по-специално за Германия и Италия, които са основни търговски партньори на страната ни. Заради проблемите в еврозоната обаче ръстът на БВП през втората половина на 2019 г. се очаква да е по-слаб от първото тримесечие, когато икономиката на страната се разшири с 3,5%, или с повече от първоначалните очаквания.

Крайното потребление ще действа като двигател за растежа на икономиката в България през втората половина на настоящата година, посочват от Световната банка (СБ). Потреблението ще бъде подкрепено от повишаването на заетостта, заплатите и пенсиите.

Заетостта в страната достигна 16-годишен връх и е 54,7%, докато безработицата падна до исторически най-ниското ниво от 4,2% през второто тримесечие на 2019 г. Силното търсене на работна ръка доведе до бърз ръст на заплатите от 11-13% на годишна база за периода януари-юни 2019 г. За това допринесоха увеличението на минималната заплата и на възнагражденията на учителите, посочват от Световната банка. Всичко това показва, че вдигането на заплатите в страната има най-голямо значение за ръста на икономиката.

Високата инфлация през първата половина на годината обаче е подействала отрицателно на потреблението в страната.

Ръстът на инвестициите вероятно ще се ускори през втората половина на годината с наближаването на местните избори през октомври, посочват от СБ. В бъдеще инвестициите ще продължат да зависят до голяма степен от фондовете на ЕС. Негативен афект обаче ще имат забавянето на износа и по-слабия летен туристически сезон, става ясно от доклада на Световната банка.

Въпреки добрите данни за икономиката на страната, преките чужди инвестиции остават далеч под нивата отпреди 2008 г., като възлизат на 3,2% от БВП през 2018 г., посочват от Световната банка. Намаляването на безработицата, включително сред необразованите, и високият ръст на заплатите и в секторите с ниска производителност на труда допринасят за намаляване на бедността, пише в доклада. Неравенството в доходите между най-бедните и най-богатите в България обаче се увеличава и е най-високото в ЕС, посочват от Световната банка.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.