Хилядолетно съкровище пазарено за 2 млн. евро (обзор)

Златните накити принадлежали на аристократи от елита на траките

Обвиниха агент на ДАНС, координирал сделката

Служители на ГДБОП, ДАНС и спецпрокурори спасиха уникално златно съкровище в момент на сделка за продажбата му. Четирима души, сред които и агент от ДАНС, са обвинение за участие в престъпната група, която опитала да продаде рядък златен тракийски венец за 2 милиона евро. Днес спецпрокуратурата поиска постоянното им задържане под стража. Сделката била спряна в района на Свиленград, а дългогодишен служител на ДАНС осъществявал координацията между продавачите и купувачите, които били българи. Той проверявал и надеждността им, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След арестите доброволно били предадени и други находки от комплекта - две златни гривни и торква, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Зам.-директорът на Националния археологичен музей на БАН Христо Попов обясни, че съкровището е от втората половина на IV век пр. Хр. и разкрива контактите на тракийските аристократи от елита с Източна Гърция или Персия. Подобни венци са изключително редки, а в България има само 4 напълно запазени. При акцията са намерени още огърлие, пръстени, монети и други ценности, за които са назначени експертизи, но до момента няма съмнения, че са автентични.

Информация за предстоящата сделка с антиките била получена в ДАНС в края на юли. Първоначално били задържани 7 души, но трима от тях са свидетели. Трима от обвинените са осъждани. Единият от заловените бил активен иманяр допреди 15 г., но се издигнал в йерархията. Още не е ясно кога и къде е било изкопано съкровището. Разследващите имат информация, че групата опитвала да го продаде в Турция, но до сделка не се стигнало.

Коментари

Задължително поле