На 19 юни 2018 да почерпят

Крал Кейн изведе Англия до драматичен успех

Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Продават опасна течност за чистачки в търговските вериги

От следващата година Европейската комисия ще забрани вредните продукти

Силната конценрация на метанол в течността за чистачки може да доведе до сериозни увреждания и смърт

В началото на следващата година се очаква на ниво Европейски съюз да се забрани използването на токсичното вещество метанол в продуктите за масова употреба. Липсата на достатъчно информация у потребителите обаче прави тези продукти предпочитани заради по-ниските им цени. На българския пазар има няколко продукти за масова употреба със съдържание на метанол като разтворители, някои видове лепило и горива.  С настъпването на зимният сезон обаче най- става актуален въпроса за течностите за чистачки със съдържание на метанол, които се подават в големите търговски вериги и често са на промоционални цени.

Ето кои са и най-често срещаните марки течност за чистачки със съдържание на метанол: Mania cleaning, производство на Voxx products, Ирис, производство на АИБО ООД и GP, производство на фирма ГИП. Потребителите трябва да са особено внимателни с тях.

Според медицински лица метанолът е токсично вещество и при силна концентрация в много малки количества може да доведе до сериозни увреждания и смърт. Смъртоносната перорална доза за възрастни при 70% концентрация на обемна единица е 37 мл. Това е количество, което много лесно може да бъде погълнато от човек дори по погрешка. Ако обаче съдържанието е 0,5 %, което се доближава до предложението на Европейската комисия, тогава смъртоносната доза е 5303 мл. Това са над 5 литра течност, което ще е почти невъзможно да бъде достигнато и инцидентите значително ще намалеят.

Концентрираното съдържание на метанол в състава на течностите за чистачки е смъртоносно при директна консумация. За това са и надписите върху продуктите. Не трябва обаче да се подценява и рискът от натравяне при впръскване на течността по предния прозорец, когато изпаренията навлизат в купето. Вредният метанол може да попадне в организма през кожата при допир или при вдишване. Именно това е причината след дълъг път да се чувствате неразположени, отпаднали и дискомфортно. При честа употреба на метанолова течност за чистачки се наблюдава главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, стига се и до смърт.

Важно е да се знае, че в България близо 80% от продаваните течности за чистачки имат изключително високо съдържание на метилов алкохол (някои над 30%, при оценени от ЕС като рискови 0.6%). Това често не може да го разбере от етикета, защото са налице редица случаи на неспазване на законодателството по отношение етикетирането и опаковките на предлаганите продукти, които се разпространяват основно по бензиностанции, големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини. На този етап законовите рамки се ограничават единствено до предписване на специфични изисквания по отношение на опаковането и етикетирането (чрез значи като пламък, череп и под други форми), чието значение е крайно неясно за масовия потребител.

Mania cleaning
Продуктът Mania cleaning се произвежда от фирма Voxx products.
Продуктите Ирис се проиводство на фирма АИБО ЕООД.
Марката GP се произвежда от фирма ГИП

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.