Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Продават опасна течност за чистачки в търговските вериги

От следващата година Европейската комисия ще забрани вредните продукти

Силната конценрация на метанол в течността за чистачки може да доведе до сериозни увреждания и смърт

В началото на следващата година се очаква на ниво Европейски съюз да се забрани използването на токсичното вещество метанол в продуктите за масова употреба. Липсата на достатъчно информация у потребителите обаче прави тези продукти предпочитани заради по-ниските им цени. На българския пазар има няколко продукти за масова употреба със съдържание на метанол като разтворители, някои видове лепило и горива.  С настъпването на зимният сезон обаче най- става актуален въпроса за течностите за чистачки със съдържание на метанол, които се подават в големите търговски вериги и често са на промоционални цени.

Ето кои са и най-често срещаните марки течност за чистачки със съдържание на метанол: Mania cleaning, производство на Voxx products, Ирис, производство на АИБО ООД и GP, производство на фирма ГИП. Потребителите трябва да са особено внимателни с тях.

Според медицински лица метанолът е токсично вещество и при силна концентрация в много малки количества може да доведе до сериозни увреждания и смърт. Смъртоносната перорална доза за възрастни при 70% концентрация на обемна единица е 37 мл. Това е количество, което много лесно може да бъде погълнато от човек дори по погрешка. Ако обаче съдържанието е 0,5 %, което се доближава до предложението на Европейската комисия, тогава смъртоносната доза е 5303 мл. Това са над 5 литра течност, което ще е почти невъзможно да бъде достигнато и инцидентите значително ще намалеят.

Концентрираното съдържание на метанол в състава на течностите за чистачки е смъртоносно при директна консумация. За това са и надписите върху продуктите. Не трябва обаче да се подценява и рискът от натравяне при впръскване на течността по предния прозорец, когато изпаренията навлизат в купето. Вредният метанол може да попадне в организма през кожата при допир или при вдишване. Именно това е причината след дълъг път да се чувствате неразположени, отпаднали и дискомфортно. При честа употреба на метанолова течност за чистачки се наблюдава главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, стига се и до смърт.

Важно е да се знае, че в България близо 80% от продаваните течности за чистачки имат изключително високо съдържание на метилов алкохол (някои над 30%, при оценени от ЕС като рискови 0.6%). Това често не може да го разбере от етикета, защото са налице редица случаи на неспазване на законодателството по отношение етикетирането и опаковките на предлаганите продукти, които се разпространяват основно по бензиностанции, големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини. На този етап законовите рамки се ограничават единствено до предписване на специфични изисквания по отношение на опаковането и етикетирането (чрез значи като пламък, череп и под други форми), чието значение е крайно неясно за масовия потребител.

Mania cleaning
Продуктът Mania cleaning се произвежда от фирма Voxx products.
Продуктите Ирис се проиводство на фирма АИБО ЕООД.
Марката GP се произвежда от фирма ГИП
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.