Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Продават цигари до почти всички училища в София

снимка: pixabay.com

Близо до почти всяко столично училище се продават цигари. В 95% от проверените учебни заведения тютюн се предлага на не повече от 250 метра. Това показва изследване на коалицията „За живот без тютюнев дим“, съобщи bTV.

Въпреки забраната за продажба на непълнолетни учениците масово имат достъп до цигари и една четвърт от 16-годишните пушат.

В гимназията по строителство от 400 ученици в смяна около 20 тичат по стълбите за цигара в междучасието. Училището обаче е в центъра и тютюневи изделия има навсякъде.

„Правим много неща – часове на класа, връстници помагат на връстници, непрекъснато се говори. Подкрепени сме от една част от родителите, но има такива, които негласно подкрепят децата си, дори пушат с тях”, заяви психологът Невена Минчева.

Само до 3 от 87 училища в София не се предлагат цигари, а според изследванията колкото по-изложени на реклами на тютюн са децата, толкова по-вероятно е да пропушат.

„Едно дете като е почнало да пуши на 10 години, то на 25 има 15 годишни стаж пушене, съдовете му са увредени още тогава”, обясни д-р Маша Гаврaилова от Коалиция „За живот без тютюнев дим”.

„Настояваме видимата реклама на тютюневи изделия да изчезне – от билбордове, магистрали, шосета”, обясни д-р Гергана Гешанова от Коалиция „За живот без тютюнев дим”.

Данните от изследването са внесени в прокуратурата, а тя само преди седмица разпореди проверка, която включва и продажбата на цигари на ученици.

„Ще се включат и органите на реда, защото в миналото сме имали известни затруднения при извършване на тези проверки с доказване на тяхната коректност, особено когато става въпрос на т. нар. таен клиент, това е непълнолетно лице, което ние изпращаме, за да направи опит да закупи тютюневи изделия”, поясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Резултатът от проверката се очаква в средата на декември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.