Продават 20% от държавните ниви, за да пълнят хазната

Земеделският министър е против

Очакват приходи от 340 млн. лв.

Планират продажба на една пета от държавните ниви, за да бъдат осигурени пари в хазната. Това става ясно от становище на министъра на земеделието Кирил Вътев по проектобюджета за 2024 г., към който има прогнози и за 2025 г. Министърът на земеделието се противопоставя на предложението.

Прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в рамката на бюджета за 2025 г., е 340 млн. лв. За тази стойност, при допускане на продажба чрез търг на земи от държавния поземлен фонд за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи, ще са необходими близо 700 хил. дка., което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд, пише в становището на министъра. 60% от цената в търговете за държавни земеделски земи се плащат с ПКБ от спечелилия участник, а 40% се плащат с пари в брой.

Ресурсът на държавните земите е ограничен и се използва за дългосрочно отдаване под наем и аренда, като ежегодно приходите от това са близо 90 млн. лв., посочва министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика