Продадоха на търг телефона на Хитлер за 243 000 долара

Снимка: Архив

Неизвестен купувач телефон плати 243 000 щатски долара за личния телефон на Адолф Хитлер по време на търг в американския град Чесапийк, щата Мериленд.

„Оръжието за масово унищожение”, както го наричат от акционната къща „Александър хисторикъл оукшънс”, е използвано от диктатора, за да дава своите заповеди по времето на Втората световна война.

Върху гърба на тъмночервения телефон са гравирани символът на нацистката партия и името на Хитлер. Според експерти обозначенията на телефона свидетелстват, че той е изработен през април 1940 г. в завода на германската фирма „Сименс” в Берлин. Той бил използван в автомобили и влакове, както и в полевите щабове на Хитлер.

Телефонът бил намерен през 1945 г. в бункера на Хитлер в Берлин. Руски войници дали телефона на британския офицер Ралф Рейнър.

По време на търга беше продадена и порцеланова фигура на немска овчарка, също притежавана от Хитлер. За нея друг купувач плати 24 300 долара. / БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.