Въведоха воден режим в две села във Варненско

Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

Македонско списание представя бургаски автори

Бургас строи нов Център за хора с увреждания

Продължават археологическите проучвания в община Горна Оряховица Изследванията се провеждат от екип с научен ръководител Мая Иванова и зам.ръководител Илиян Петракиев

Стартираха теренни археологически издирвания на територията на община Горна Оряховица. Системните проучвания се провеждат от екип с научен ръководител Мая Иванова (Исторически музей – Горна Оряховица) и зам.-ръководител Илиян Петракиев (Регионален исторически музей – Велико Търново).

Издирванията ще продължат в рамките на 9 дни. За втора поредна година средствата се осигуряват от Министерство на културата, като през 2019 г. целевата субсидия е в размер на 5 000 лева. Дейността на екипа ще бъде концентрирана в землището на Горна Оряховица – местностите Змеица, Чуруковец и южно от Камъка.
Проучванията продължават започнатите през 2017 и 2018 година теренни археологически издирвания на територията на община Горна Оряховица във връзка с актуализиране на Автоматизирана информационна система „Археологическа карта на България” (АИС „АКБ”). Те се осъществяват чрез системно проучване, като покритата територия се документира с полигони. Резултатите се обработват в обща GIS-база данни. До този момент са локализирани множество обекти, сред които преобладават тези от тракийската, римската и средновековната епоха.

Продължаването на теренното археологическо издирване в непроучените участъци ще позволи допълването на данните в АИС „АКБ” за този район, с което ще даде информация за съществуващите археологически обекти и тяхната застрашеност от иманярски набези, селскостопански дейности или ерозионни процеси.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.