Продължават заседанията между председателите на Съвместната комисия по историческите въпроси на България и Северна Македония

Съпредседателите на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси професорите Ангел Димитров и Драги Георгиев ще дискутират за неподписаните протоколи във видеоконференция в петък, предава македонското електронно издание “МКД“.

Според съобщенията председателите на македонската и българската комисии Драги Георгиев и Ангел Димитров ще участват във видеоконференцията, плюс по двама членове от двете страни. В този, както го наричат, работен разговор, ще бъдат обсъдени трите протокола от предишните заседания на Комисията, които все още не са подписани.

Междувременно договорът на историка Александър Литовски от македонската страна на Комисията изтече на 31 декември и той, както казват от правителството, се е е оттеглил и не желае удължаване на договора. Правителството отрича да е бил уволнен.

Българската част на Комисията казва, че не са били официално информирани за промяната в състава.

Последното заседание на Съвместната комисия се проведе онлайн на 4 декември миналата година и според тогавашните изявления на съпредседателите Димитров и Георгиев не бе постигнат напредък. От отговорите им на журналистически въпроси се стигна до заключението, че „няма недоразумения по отношение на праисторията и античността“. След това Димитров повтори, че има директива на Коминтерна за създаването на македонска държава и че възгледите на българското държавно ръководство разчитат на българската историческа наука.

Македонският съпредседател Драги Георгиев заяви, че македонските членове на комисията не са съгласни с предложенията за използването на името, възникнали от Преспанското споразумение във всички ситуации, от държавни институции до термини. „Имаме много примери, когато такова искане не е приложимо - македонски език, македонска история, македонска идентичност, традиция и други термини, за които просто не сме съгласни да се използва с име, произхождащо от Преспанското споразумение. "Имаме недоразумения в този контекст и след няколко дни, в по-малък формат, ще се обсъди именно това."

Георгиев каза още, че са установени позиции по отношение на българските учебници за 5 и 6 клас, както и на македонския учебник за шести клас, и че се обсъжда учебник за седми клас. Димитров реагира на това, несъгласен с подобно твърдение, оценявайки, че споменаването на учебник означава минимизиране на работата.

Няколко дни по-късно по отношение на прилагателното „македонски“ Георгиев заяви, че това е поредният момент, който ненужно натоварва работата на Комисията.

„Според мен въвеждането на проблема с прилагателното „македонски“ по някакъв начин също политизира работата на Комисията“, каза Георгиев и добави, че до седмото заседание членовете на Комисията не са имали проблем с използването на прилагателното „македонски“.

„В протокола от седмата среща българските колеги започнаха да настояват за намалена употреба на прилагателното „македонски“. И там, където става въпрос за образувания, които произхождат от съвременната македонска държава, да се използва Република Северна Македония. "Например не македонска комисия, а комисия на Република Северна Македония," каза той.

След последното заседание на Комисията беше обявено, че следващото заседание ще се проведе през февруари.

Коментари

Задължително поле