Продължават протестите в Асеновград

Жителите на Асеновград излязоха на протест снощи за трета поредна вечер. Исканията им са за повече сигурност и справедливи наказания на задържаните за побоя над деца, трениращи гребане станал в понеделник.

Вчера Районният съд остави в ареста и деветимата жители на ромския квартал "Лозница". Те са обвинени в хулиганство и нанасяне на средни телесни повреди. От прокуратурата съобщиха че ще има и други обвинения.

При по-засилено от снощи полицейско присъствие в центъра на Асеновград стотици граждани се събраха на мирен протест. Жандармерия е блокирала подстъпите към ромската махала.

Въпреки че съда остави зад решетките и деветимата задържани хората не се чувстват спокойни.

"Донякъде ни успокоява, иначе няма файда от цялата тази работа. Аз се надявам, че тия тримата ще останат за постоянно в ареста докато не излезе решението.", каза пред БНТ бащата на пострадало момче Йордан Тодоров.

Снощи протестиращите смениха маршрута си. За разлика от предните вечери, когато се насочваха към ромската махала, направиха обиколка из централните улици.

Директорът на полицията в Пловдив Атанас Илков обяви, че в ромския квартал вече няма хора без адресна регистрация. Той бе категоричен, че няма упражнено полицейско насилие по време на протестите, но е имало провокатори.

"За протеста в неделя се готвим, така че да отреагираме адекватно на обезпечаването на едно такова мероприятие.", заяви Илков.

"Искрено се надявам на хора трезвомислещи, които да не допуснат провокации и не дай Боже да се стига до екскалация на напрежението.", коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Протест в Асеновград ще има и тази вечер, както и в неделя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България