Продължава да се търси решение за преселниците на кораба "Дичоти"

Снимка: Туитър, архив

Спешна среща на 12 държави членки на ЕС се проведе днес в Брюксел. Целта й беше намирането на дългосрочно решение на проблема с нелегалните мигранти, които пристигат в Европа през Средиземно море. До общо решение обаче така и не се стигна.

Междувременно италианските власти продължават да не допускат на територията си мигрантите от кораба "Дичоти", който дни наред стои на пристан в Сицилия. А напрежението на борда на кораба се покачва. В знак на протест мигрантите са обявили гладна стачка, съобщава "Кориере дела сера".

Изданието цитира пост в Туитър на вътрешния министър Матео Салвини, който казва, че няма да промени позицията си и коментира гладната стачка с думите, че 5 милиона граждани на Италия живеят в бедност и на практика са в "гладна стачка" всеки ден, но това не привлича вниманието на медиите.

Рим заплаши Брюксел, че ще спре да плаща вноските си в евробюджета, ако останалите европейски държави не проявят солидарност и поемат част от мигрантите.

Говорител на ЕК предупреди днес Италия, че размахването на пръст и заплахите не вършат работа, а само влошават ситуацията. Европейската комисия заяви, че ще следва правилата за справяне с миграцията и няма да се поддава на заплахи, като тази, отправена от италианския вицепремиер Луиджи Ди Майо.

Говорителят на ЕК Александър Винтерщайн коментира, че Комисията прави всичко възможно да намери решение за хората на борда и добави: „Нека не се сочим с пръст. Смятаме, че неконструктивните коментари, а още повече заплахите, не помагат и няма да ни доведат до решение. Европейският съюз е общност с правила и функционира въз основа на правила, не на заплахи“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа