Продължава евтаназирането на прасета в русенското село Николово

Продължава евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на болестта Африканска чума по свинете. В работата по ограничаването на периметъра на заразата са включени полиция и армия, предаде БНР.

Ако популацията на диви свине не бъде намалена до минимални бройки, има опасност заразата да се разпространи още и да обхване и други промишлени обекти. Това обясни заместник областният управител на Русе Свилен Иванов и допълни:

"Това е наистина национален проблем. Не е само по домашните животни. Това нещо спиране няма. Щом е тръгнало по дивите свине, щом в Бургаско се намери, това означава, че е влязло извън България. Означава, че цялата държава най-вероятно ще пострада. Моят съвет е хората, които имат домашни животни, да си ги изколят, за да не ги загубят".

Първите 300 прасета са евтаназирани още в събота и са загробени на територията на свинекомплекса. Според непотвърдена информация унищожаването на животните става чрез пожарникарска пяна - метод, който бе използван при епидемията на птичи грип преди две години в Пловдивско и остава спорен относно хуманността си. В съседство на Николово в забранителната зона попада още един свинекомплекс - този в Юделник, където имат забрана за изнасяне на животни и месо.

Коментари

Задължително поле