Продължава подготовката за излизането на Великобритания от ЕС

Водещият финансов регулатор във Франция обяви, че много банки в Лондон вече планират да преместят част от операциите си в Париж, заради Брекзит. Междувременно британският парламент подкрепи с голямо мнозинство плана на правителството за започне преговори с Европейския съюз до края на март.

Големи международни банки вече са извършили необходимото за основаване на свои филиали във френската столица, твърдят френски финансови експерти. Много други компании са подали неофициални запитвания по същия въпрос.

Очаква се лондонското сити да води подобни преговори и с други европейски финансови центрове. Властите във Франкфурт, Люксембург и Амстердам вече отправиха покана към банките.

Британският парламент подкрепи предложения от правителството план за Брекзит. Това стана, след като Лейбъристката партия внесе проекторезолюция, призоваваща консервативния кабинет да обясни стъпките, които ще предприеме преди да задейства член 50 от Лисабонския договор. Предложението беше прието от Камарата на общините с 461 гласа "за " и 89 "против".

Британското правителство се съгласи да уважи резолюцията. В замяна, обаче, то изиска от депутатите да се съобразят с проведения през юни референдум, на който 52 процента от британските гласоподаватели гласуваха за излизане на Кралството от Европейския съюз.

Днес е последният ден от изслушването на Върховния съд на Великобритания, след като правителството обжалва по-рано взетото решение за гласуване на Брекзит в парламента, преди задействането на официалната процедура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа