Продължава протестът на земеделци и представители на туристическия бранш от Балчик, Шабла и Каварна

протест в Каварна

И днес продължава протестът на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от Балчик, Шабла и Каварна. Планира се и блокада на пътища в района, предаде БНР. Причина за недоволството им е заповедта на екоминистерството, с която се забранява земеделието, рибарството и строителството в имотите, попадащи в защитената зона "Натура 2000".

В петък протестиращите пред общината в Каварна заявиха, че ако забраната остане, поминъкът на хората в Крайморска Добруджа ще бъде унищожен: "Политиката на правителствата е да вървят против собствения си народ. Ние имаме дворове по три, по четири декара, останали от дедите ни. Това е нашият поминък. Това е една национализация, която искат да направят в момента управляващите".

В този район препитанието е основно земята -заявиха протестиращи в Каварна, притеснени за поминъка си.

В отговор, на извънредна пресконференция, екоминистърът Нено Димов обясни, че България рискува да понесе санкции за милиони евро, ако не забрани строежите в защитена зона "Комплекс Калиакра", част от Натура 2000. Министърът съобщи, че собствениците на земи, които не могат да ги използват за строителство заради екологични ограничения, може да бъдат компенсирани от европейските програми:  "В програмата за развитието на селските райони ще започне обсъждане за компенсаторни мерки. Оперативна програма "Околна среда“ е предвидила в своята програма ресурс за местните инициативни групи, които също могат да работят по възстановяване на хабитатите и птиците"- посочи на извънредна пресконференция екоминистърът Нено Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България