Продължава разследването на дървената мафия в Търновско

Установено е, че щетите от незаконна сеч в землището на Арбанаси са за над 40 000 лева

Продължава разследването на дървената мафия, която от дълго време се вихри във Великотърновска област. В сряда в полицейското управление в Полски Тръмбеш е получен сигнал за незаконна сеч на дървесина от землището на с. Каранци. От извършения на местопроизшествието оглед е установено, че са отсечени 97 дървета, от различни видове, без необходимото разрешително, собственост на ДГС „Болярка“. По случая е започнато досъдебно производство.

На 22 октомври бяха задържани 15 души заради незаконна сеч на територията на община Велико Търново. За разпити в полицията бяха отведени четирима горски стражари, управител и работници от дървообработваща фирма.

Във вторник сутринта полиция нахлу в офисите на Държавно горско стопанство "Болярка" във Велико Търново. Акцията започна рано сутринта като пред сградата на ведомството се изсипаха полицейски автомобили и криминалисти. Изнесен бе огромен архив от документация при претърсвания на офисите на ДГС "Болярка". Криминалистите са иззели и разрешителни за дърводобив в целия регион. Акцията бе във връзка с незаконна сеч в землището на село Арбанаси и в други райони на община Велико Търново. Разследването се води под наблюдението на Районната прокуратура в старата столица.

По случая са разпоредени множество експертизи. Тепърва ще се изяснява за какви количества незаконно добита и изтъргувана дървесина става въпрос. Разследващите разплитат мащабна схема, при която горски стражари са участвали в незаконната сеч като дървеният материал е минавал през една фирма за дърводобив. Установено е, че злоупотребата само от незаконната сеч в землището на великотърновското село Арбанаси е за над 40 000 лева.

Коментари

Задължително поле