Проектът за площад „Света Неделя“ ясен през септември

340 хил. лв. за 3 години е дала Столичната община за разкопките в района

Подготвено е заданието за превръщането на площад „Света Неделя“ в пешеходна зона. Паркингът, който съществуваше преди началото на разкопките, няма да бъде възстановен.

„Главният архитект на София е готов със заданието за експониране на културно-историческото наследство заедно с оформянето на площада като пешеходно пространство“ обяви столичния кмет Йорданка Фандъкова. През септември предстои обществено обсъждане на проекта, изготвен от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Целта е да се привлече архитект с опит в опазването на културно-историческото наследство. Площадът пред Св. Неделя е свързващо звено на пешеходните пространства на бул. „Витоша“, Ларгото и по ул. „Съборна“ до Градската градина, което ще бъде освободено от автомобили, обясни кмета.

Тя провери археологическото проучване на една от големите обществени сгради на Сердика, която се намира под пл. „Св. Неделя“. Сградата датира от времето на император Марк Аврелий. Фандъкова е поискала оградата на обекта на места да се направи с прозрачни панели, за да могат софиянци да виждат разкопките.

Кметът допълни, че в последните 3 години Столичната община финансира разкриването на археологическите находки при „Св. Неделя“ с 340 хил. лв. „Тази година имаме още два обекта – Кремиковски манастир и Неолитното селище в „Слатина“, уточни Фандъкова. Тя уточни, че в последните години само от бюджета на София са отделени 3 млн. лв. за разкриване на културно-историческото наследство на столицата.

 

Зам.-кмета на София Тодор Чобанов:

Обектът привлича туристи от цял свят

Археологическият обект при пл. „Света Неделя“ вече привлича туристи от цял свят. Това каза заместник-кметът по култура д-р Тодор Чобанов по време на проверка на работата по проучванията на археологическото наследство на площад „Света Неделя“ . Той съобщи, че във вторник ще дойде представител на една от най-големите световни туристически компании, която има системен интерес към София. Целта на посещението е да разгледа новите обекти, за да може да направи оферти за своите клиенти по цял свят. „Правим всичко възможно още в тази фаза да превърнем обекта в знакова туристическа атракция – това е част от философията ни за представяне на историческото ядро на града, което е изключително важно както за идентичността на София и софиянци, така и за българската туристическа икономика“, каза още Чобанов.

Д-р Веселка Кацарова от Националния археологически музей обясни, че разкопките са започнали през 2015 г. по проект на Столична община за цялостна реконструкция на площада, като финансирането е по програма „Култура“. „Продължаваме проучванията на сграда, която най-вероятно е била една от обществените сгради на Сердика, намирала се в централната зона на античния град“, обясни д-р Кацарова. „Имало е много помещения, които по всяка вероятност са изпълнявали функцията на магазини, в които откриваме доста интересни материали от Римската епоха. Очевидно са служили и за питейни заведения, тъй като има открито много керамика и монети. Сградата е от средата на втори век, когато Сердика получава статут на римски град“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България