Проект за борба срещу наркотиците на експерти от Велико Търново участва в конкурс на Европейската мрежа за превенция на престъпността

Според проучване в 8 училища сред 1304 учиници, 20 % от младежите са опитвали дрога

Експерти от област Велико Търново разработиха единственият одобрен проект на България за битка срещу дрогата „Заедно срещу наркотиците“. Той бе представен в Хелзинки, където заедно с останалите държави, българските представители се бориха за голямата награда от 10 000 евро в конкурс, организиран от Европейската мрежа за превенция на престъпността. Съвместната разработка на трите структури бе удостоена с приз за най-добър проект в страната „Заедно срещу наркотиците“ сред всичките 28 регионални ведомства.

„Проектът е свързан с работата с децата и подрастващите и превенцията срещу разпространението на дрога сред тях и е разработен от екип в дирекцията. Иновативното в нашия проект е, че работим с голям кръг от партньори – социални и здравни, МВР, НВУ „Васил Левски“, училища, детски градини, пожарната, Центровете за работа с деца и т.н. Във всички проекти, които сме представяли до момента винаги сме получавали много висока оценка, защото в проектите, които представят другите държави се набляга повече на ролята на МВР и това, което правят те“, поясни Благовеста Факирова, председател на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски”.

Тя уточни, че това е трети проект на екипа в този състав като преди 3 години бе представен и проекта „Грижа за възрастните хора“ в Братислава, който отново беше единствен от страната. „Този проект бе изготвен съвместно с Община Велико Търново и дарителското сдружение „Св.Иван Рилски“ и получи много висока оценка заедно със сертификат за участие. След това и съвсем наскоро от Братислава са изпратили писмо до директора ст.комисар Димитър Машов за разрешение разработката да се представи на други страни, които да черпят опит от нея“, уточни Благовеста Факирова.

В конкурса са участвали десетки страни от целия свят, а първото място бе спечелено от Дания, втори са Швеция и трети Германия. Проектът на България няма да бъде финансиран, но от Община Велико Търново бяха категорични, че ще продължават с превенцията най-вече сред подрастващите и децата.

При подготвянето на разработката е извършено проучване в 8 училища в община Велико Търново сред 1304 учиници, което е установило, че 20 % от младежите са опитвали наркотични вещества.

Коментари

Задължително поле