Проект за детска подкрепа на УНИЦЕФ в Монтана стигна до Перу

Новият представител на УНИЦЕФ у нас д-р Муита гостува в Северозапада

unicef_montana201807bУспехи в дейностите за семейна подкрепа и закрила на деца, реализирани в съвместен проект между Монтана и УНИЦЕФ, вече се споделени и в Перу, стана ясно на среща на новия представител на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита със зам. кмета на областния град Тихомир Антонов.

Монтана е първото място извън столицата, което д-р Муита посещава след встъпването си в длъжност преди две седмици. Поводът за това са няколко съвместни проекта, в които община Монтана и детския фонд на ООН си сътрудничат от 2012 година насам.

„Благодарение на общите ни усилия в града бяха открити детски център за застъпничество и подкрепа “Зона Закрила”, семейно консултативен център и център за майчино и детско здраве”, уточни Антонов.

Милена Харизанова - програмен директор „Закрила на детето” в УНИЦЕФ, представи основните насоки от програмата на организацията в България до 2022 година. Тя уточни, че моделът за включващо образование на фонда се прилага в три детски градини в Монтана. Предстои доразвиването, оценката и стартирането му в училищата. Програмата работи структури като центъра за застъпничество и подкрепа „Зона Закрила – Монтана” да бъде въведена в цялата страна.

„Очакваме да продължим партньорството, за да се създадат подобни услуги в една много далечна от нас държава, със сходни проблеми”, каза още Харизанова. Обсъжданата идея за разкриване на детски съдилища вероятно няма да се осъществи, но би трябвало да има специализирани съдебни състави.

„Надяваме се да стане скоро”, заяви Кремена Чобанова от програма „Достъп на децата до правосъдие” в УНИЦЕФ. Тя уточни, че това зависи от приемането на закона за отклоняване от наказателно производство или т.нар. закон за детско правосъдие.

„Проектът за него се намира в Министерството на правосъдието. Трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и през есента да бъде внесен в Народното събрание”, каза Чобанова.

Д-р Джейн Муита определи визитата си в Монтана като учебна и опознавателна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България