Проект за толерантност към интеграцията ще реализира СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица

През ноември 2017 г. в СУ „Вичо Грънчаров“ ще стартира проект „Единни и толерантни към интеграция“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Договорът с ЦОИДУЕМ от името на училището, бе подписан в София от Нели Атанасова, директор на училището, която е и ръководител на проекта.

Проектът е създаден да подпомага реализирането на правителствената политика по отношение на образователните потребности на децата и учениците от етническите малцинства. Тази политика има за своя рамка Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка 2006 - 2015 г.

Програмата извежда като основна цел на системата равния достъп до качественото образование, като изрично отбелязва, че равният достъп „не означава еднаква грижа спрямо всички деца, а диференциране на грижата спрямо техните различни потребности“. Това означава, че за „онези деца, които нямат равен старт, е необходимо да се полагат специални грижи с оглед тяхното пълноценно участие в образователния процес“.

Проект „Единни и толерантни към интеграция“ ще се изпълнява от СУ „Вичо Грънчаров“ в партньорство с ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Дончево, община Добричка.

Основната му цел е да разработи и реализира модел от взаимосвързани дейности, които да гарантират равен достъп до качествено образование на учениците от етническите малцинства от двете училища, включително и за преодоляване на сегрегацията и вторичната сегрегация.

Специфичните цели на проекта са формиране на етническа толерантност; гарантиране на равен достъп до качествено образование за учениците от етническите малцинства; съхраняване и развиване на културната идентичност и стимулиране на междукултурното разбирателство между ученици от различни етноси; повишаване компетентността на учителите от двете училища за формулиране и прилагане на интеграционни модели; създаване на благоприятна среда и доверие на родителите на децата и учениците от ромски произход за ефективна съвместна работа за превенция на отпадащите ученици и намаляване броя на безпричинните отсъствия; създаване атмосфера на взаимно уважение, толерантност и разбирателство между учители, родители и ученици.

Това ще се постигне чрез осъществяването на извънкласни и извънучилищни дейности, насочени към опознаване културата и традициите, съхраняване и развитие културната идентичност на учениците от етническите малцинства; изграждане на добронамерена и предразполагаща учениците училищна среда и толерантно отношение към различните; организиране на танцови спектакли, изложби, спортни турнири, фестивал на приятелството и др.

В проекта са включени 50 ученици и 5 учители от СУ „Вичо Грънчаров“ гр. Горна Оряховица и 40 ученици и 4 учители от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Дончево. В работата ще бъдат включени и родители на учениците, които участват в процеса на образователната интеграция. В обученията ще бъдат включени и останалите учители в училищата, а в две съвместни дейности - всички ученици. Общата стойност на проекта е 40 000 лв. и реализацията му ще е в продължение на 2 години.

Това е поредният спечелен проект от СУ „Вичо Грънчаров“, който ще допринесе за издигане на авторитета на училището и повишаване мотивацията на родителите на деца от етнически групи и ученици за обхващане и задържане, за подпомагане и подкрепата им в учебния процес и извън него, чрез включването им в мотивиращи дейности и засилване на присъствието им в училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование